Hamilelikte İstenen Testler
  1. Anasayfa
  2. Gebelik

Hamilelikte İstenen Testler

0

İlk defa hamile olanların merak ettiği hamilelikte istenen testler sorusu merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Hamilelik toplamda 3 dönemden oluşur. Bu dönemlere trimester ismi verilir. 1. trimester hamileliğin ilk 3 ayıdır. 2. trimester hamileliğin ikinci 3. Ayıdır. Hamileliğin son 3 ayı ise 3. trimesterdir.

Hamileliğin 3 döneme ayrılmasının nedeni her dönemde dikkat edilmesi gereken durumların farklı olmasıdır. Aynı zamanda her trimesterde farklı testler de yapılmaktadır. Bu testler hem annenin hem de bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir.

Hamilelikte İstenen Testler

Hamilelikte istenen testler her trimesterde farklıdır. Hamileliğin 11. Haftasında ultrasın muayenesi yapılır. Burada bebeğin ense kalınlığı ölçülmektedir. Aynı zamanda ikili test de yapılır. Buradaki amaç bebeğin ense kalınlığına göre down sendromlu olup olmadığıdır. 14. haftadan sonra bu tahlil yapılamaz.

Hamileliğin 2. Trimesterinde 18. 22 haftalarda ayrıntılı olarak ultrason yapılır. Aynı zamanda uterin arter doppler kan akımı ölçümü yapılır. 35 yaş üstünde olan gebelere amniosentez testi yapılır. 24.- 28. Haftalarda ise glukoz testleri, tam idrar tahlili ve tam kan sayımı yapılmaktadır. 28. Haftada OGTT testi de yapılmaktadır. 35- 17.hantalarda ise Grup B Streptokok (bakteri) testi yapılır. Hamilelikte hangi ay ne testi yapılır diye bakılırken aynı zamanda bazı riskli durumlarda farklı testler de yapılabilmektedir.

Hamilelikte İstenen Testler
Hamilelikte İstenen Testler

Gebelikte Yapılması Gereken Testler

Gebelikte yapılması gereken testler özellikle anne ve bebeğin sağlığını kötü etkilememesi için de önemlidir. Birbirini zehirleme imkanı olan anne ve bebeğin gerekli testler yardımıyla da bunların önlenmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda yapılacak olan testlerin özenli bir şekilde incelenmesi ve verilecek kararlara göre annenin de hareket etmesi gerekmektedir.

Özellikle gebelikte uygulanan testler  sayesinde çocuğun sağlık durumu da bilinebilmekte ve bu sayede de çözüm önerisi getirilmektedir. Bebekler için özel olan ilk bağlanmanın gerçekleştiği anne karnında bu testlerin yapılması çocuğun dünyaya nasıl geleceğini de belirtmektedir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Hamilelikte Yatış Pozisyonu Rehberi (2023)

Gebeliğin farklı dönemlerinde yapılan bu testler örneğin çocukta zihinsel problemler nedeniyle ortaya çıkabilecek olan Down sendromu gibi rahatsızlıkların da bilinmesine imkan sağlamaktadır. Bunların bilinerek annenin ve babanın gelecek olan bebeğe kendilerini alıştırmaları ya da anomali olan bu durumun nasıl ilerleyeceğiyle ilgili sürece odaklanmalarını sağlamaktadır. Bu testler yapıldığı zaman bilinen bu durum sonradan sürpriz olmamasının önünde de engel olmaktadır.

Gebeliğin İlk  Ve Son Ayında Yapılan Testler
Gebeliğin İlk  Ve Son Ayında Yapılan Testler

Zihinsel engellilikle ilgili de yapılan bu testlerin anne ve babanın şok-inkar dönemlerini atlatıp çocuğu nasıl bir hayatın beklediği ve bu hayatta onların nasıl yardımcı olarak çocuklarının geliştirilebileceği ile ilgili belli başlı çalışmaların yapılabileceği bir süreç işlemektedir. Bu nedenle büyük bir önemi bulunan bu durumlar dikkatli bir şekilde incelemeler sonrasında ortaya çıkmakta ve belki de gebelikte ilk testler yapıldığında belli olmamaktadır. Bu nedenle de belli dönemlerde doktorların da önerilerine göre testler yapılmalı ve bu sayede de oluşabilecek sorunların önlenebilir olanları başlangıç döneminde belirlenmesi gerekmektedir.

Gebeliğin İlk  Ve Son Ayında Yapılan Testler

Gebeliğin ilk ayında yapılan testler çocuk hakkında ilk bilgilerin alındığı ve bu sayede de önlemlerin alınması için çalışmalar yapılan testlerdir. Bunlardan en önemlisi kan uyuşmazlığı testi olmaktadır. Bu testin yapılma amacı anne ve bebek arasındaki kan uyuşmazlıklarını bulmak ve bunlara çözüm önerisi getirmek olmaktadır. Kan uyuşmazlığı pozitif ve negatif kan grubundan olan anne ve babanın çocuklarında özellikle annenin negatif bebeğin pozitif olması şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Bu sorun karşısında annenin antikorları bebeği tehdit olarak algılamakta ve daha sonra da onu yok etmeye başlamaktadır. Genellikle sorunlar ilk çocukta oluşmamakla birlikte 2 ve 2’den fazla çocuk olması durumunda düşük yapılmasına sebep olmaktadır.

Gebelik döneminde en önemli sorunlardan biri olan bu kan uyuşmazlığı anne hamile kalmadan ya da hamile kaldıktan bir ya da iki ay sonra yapılan testlerle belirlendikten sonra bir daha oluşmaması için ikinci gebelik öncesinde bir iğne yapılmasıyla çözülebilmektedir.

Gebeliğin son ay testleri de artık bebeğin doğmasına yakın yapılan testlerdir. Bu testler de genel olarak kan sayımı, idrar testleri, Smear ve Torch gibi testler olmaktadır. Bu testler yapıldığı takdirde sorunsuz bir şekilde gebelik sonlandırılabilmektedir.

İçeriklerimize mobil uygulamalarımız ile anında ulaşın!

android app

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir