Kimyasal Gebelikten Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
  1. Anasayfa
  2. Gebelik

Kimyasal Gebelikten Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?

0

Kimyasal gebelikten sonra nelere dikkat edilmeli? Sorusunun cevabı kişinin jinekolojik durumuna ve risk faktörlerine göre değişir. Bu yazıda bildirilenler genel bilgi niteliğinde olup, teşhis ve tedavi için bir uzmandan yardım almanız gerektiğini unutmayın.

Kimyasal gebelik, ‘sessiz düşük’ diye de bilinir. Birçok anne adayı böyle bir durumda gebe kaldığını dahi anlamadan düşük yapar.

Kimyasal Gebelikten Sonra Nelere Dikkat Edilmeli
Kimyasal Gebelikten Sonra Nelere Dikkat Edilmeli

Doğum Sürecinde Yapılması Gerekenler?

Kimyasal Gebelik Nedir?

Hamileliğin çok erken aşamada –ilk 5 hafta içinde- sonlanması, ‘kimyasal gebelik’ adını alır. Gebelik, erken bir etapta sona erdiği için kadın çoğu zaman düşük yapmış olduğunu fark etmeyebilir.

Böyle bir durumda kişiler genellikle hamileliğin rutin belirtilerine rastlamaz. Kimyasal gebelik yeniden hamile kalmaya mânî değildir. Bu olay, ilerleyen süreçte gerçekleşecek gebeliklerin sağlıklı olmasını engellemez.

Kimyasal gebelikte de embriyo oluşur ve rahme tutunur. Fakat gelişim durduğu için hamilelik kendiliğinden sonlanır.

Bir araştırma, gebeliklerin %4’ünde bu durum ile karşılaşıldığını ortaya koymuştur. 20. Haftadan önce meydana gelen düşüklerin %80’i ilk 5 haftada gerçekleşmektedir.

Kimyasal Gebelik Neden Olur?

Kimyasal gebelik neden olur? Sorusunun cevabında kromozomal ve genetik anormalliklerden bahsetmek mümkündür. Kimyasal gebelik, halk arasında ‘yalancı gebelik’ olarak bilinen durum değildir veya hamilelik testinin yanlışlıkla pozitif çıkması anlamına gelmez.

Fetüsün, ultrason muayenesinde görünmesinden daha evvel canlılığını yitirmesi demektir ve genelde kalıtsal faktörlerden kaynaklanır.

Buna göre, kimyasal gebelik nedenleri şöyle sıralanabilir:

  1. Rahim içerisinde uygun implantasyon eksikliği,
  2. Döllenen yumurtadaki sağlık problemleri,
  3. Rahim duvarında kist varlığı veya buna benzer oluşumlar,
  4. Embriyoda gözlemlenen genetik anormallikler,
  5. Vücut ağırlığının normalden daha düşük olması,
  6. Sperm veya yumurtada olması gerekenden daha yüksek kromozom sayısı,
  7. Hormonal dengesizlikler.

Genetik durumlara bağlı kimyasal gebelik önlenemez. Fakat risk unsurları arasında yer alan kronik rahatsızlıklar tedavi ettirilirse, kimyasal gebelik oluşma ihtimâli azalır.

Kimyasal Gebelik Nasıl Olur?

Cinsel ilişki doğru zamanda gerçekleşmiş ve yumurta, sperm tarafından döllenmiş olmasına karşın yine de embriyonun rahme tutunması mümkün olmayabilir. Peki, o takdirde kimyasal gebelik nasıl gerçekleşir? İşte cevabı:

  1. Yumurta rahme yerleşmeyi başaramaz ve regl kanamasına benzeyen bir kanama yoluyla vücuttan atılır.
  2. Böylelikle düşük gerçekleşmiş olur.
  3. Bu kanama bazı durumlarda âdet dönemine denk gelir, kimi zaman da regl ile karıştırılır. Kimyasal gebelikten sonra kanama ortalama 4 gün devam eder, çoğunlukla âdet zannedilmesi bu yüzdendir.

Kimyasal Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Gebelik testi pozitif çıktıktan sonra tekrar âdet kanaması görülebilir. Bu durumda BHCG hormonunun ne kadar olduğunu ölçmek gerekecektir. Kan testi yapılarak BHCG miktarına bakılır.

  • Not: Embriyonun büyümesi için gerekli olan hormona ‘BHCG’ denir. Bu hormon, hamileliğin sonraki evrelerinde artış gösterir. Fakat kan testinde söz konusu hormonun düşüşe geçtiği tespit edilmişse, doktor kimyasal gebelik tanısı koyar.

Öte yandan kimyasal gebelik teşhisi için Ultrasonografiden de yararlanılabilir. Pozitif hamilelik testine rağmen ultrasonda fetüs görünmüyorsa kişi kimyasal gebelik tanısı alır.

Kimyasal Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Bu belirtiler çoğunlukla net değildir. Pek çok kadın, ortaya çıkan belirtilerin farkında bile olmaz. Bazen kimyasal gebelik idrar veya kan testiyle anlaşılamaz, gebelik testi yapmaya da ihtiyaç duyulur.

Bu hatırlatmanın ardından, en yaygın kimyasal gebelik belirtileri şöyle listelenebilir:

  1. Hamilelik testi pozitif çıktığı halde âdet kanamasının devam etmesi,
  2. Menstrüal kanamanın normalden bir hafta sonra başlaması,
  3. Pozitif hamilelik testine rağmen erken gebelik belirtileri görülmemesi,
  4. Pozitif çıkmış hamilelik testinin birkaç hafta geçtikten sonra negatife dönmesi,
  5. Âdet döneminin eskisinden daha yoğun ve ağrılı geçmesi,
  6. BHCG hormon seviyesinin düşük olması.

Kimyasal Gebelik Kimlerde Görülür?

Gebe kalabilen her kadında bu duruma rastlamak mümkündür. Bilhassa IVF yani tüp bebek yöntemiyle hamile kalmış bireylerde gebelik süresinin yakından izlenmesi gerekir. Bu kişilerde süreç anbean takip edildiği için kimyasal gebelik oluşumu daha erken saptanabilir.

Ayrıca, kimyasal düşükten sonra gebelik yaşayıp yeniden aynı durumla karşılaşanlar da vardır. Yani bu durumun tekrarlama olasılığı mevcuttur.

Buna zemin hazırlayan bazı risk faktörleri ise şunlardır:

  • Hormon düzeylerinin çok düşük ya da çok yüksek olması,
  • Atipik şekilli bir rahim yapısına sahip olmak
  • 35 yaşını geçmiş olmak,
  • Polikistik over, diyabet veya tiroid bozukluğu, diğer endokrin hastalıklar,
  • Annedeki pıhtılaşma sorunları, baba veya annede bulunan genetik rahatsızlıklar.
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar,
  • Aşırı uyuşturucu madde veya alkol kullanımı,

Bu potansiyel risk faktörlerinin kontrol altına alınması ve doğurganlığa yönelik tehditlerin ortadan kaldırılması için bir jinekoloji doktoruyla görüşmelisiniz.

Kimyasal Gebelik Nasıl Tedavi Edilir?

Kimyasal gebelikten sonra tedavi uygulamaya gerek yoktur. Bu durum çoğu zaman kadınların vücudunda herhangi bir değişikliğe yol açmaz. O sebeple tıbbî müdahaleye de gereksinim duyulmaz.

Kimyasal Gebelik Yaşayıp Sonra Hamilelik Olur mu?

Evet. Bu duruma bir engel söz konusu değildir. Bir hamileliğin erken sonlanmış olması, öteki gebelikler üzerinde olumsuz etkiye yol açmaz. Kimyasal gebelik yaşayıp sonra hamilelik gerçekleşmesi tabii ki mümkündür.

Bu hâdise, yeni hamileliklerin sağlıksız geçmesine veya bebeğin engelli doğmasına sebebiyet verecek diye bir şey yoktur. Bunlar –deyim yerindeyse- şehir efsanesidir.

Eğer kişide kimyasal gebelik olduğu belirlendiyse, sonraki hamilelikler için yardımcı yaklaşımlardan faydalanılması düşünülebilir. Hekimler, bu durumun altında yatan faktörleri saptamak için bazı testler uygulayarak ona göre bir tedavi programı hazırlar. Böylelikle ikinci defa kimyasal gebelik görülme olasılığı en aza indirilir.

Kimyasal Gebelik Hamile Kalmaya Engel mi?

Hayır, kimyasal gebelik hamile kalmaya engel değildir. Bu olay, güçsüz olan ve rahme tutunma konusunda başarı sağlayamayan yumurtanın vücuttan uzaklaşmasına imkân tanır.

Ardından, kişinin sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmesini mümkün kılacak yeni yumurtalar üretilir. Bu sayede sorunsuz bir hamilelik oluşabilir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Gebelikte Anne Adaylarının Bilinçlenmesi
Kimyasal Gebelikten Sonra Hamile Kalanlar:

Kimyasal gebelikten sonra hamile kalanlar azımsanamayacak kadar çoktur. Bundan dolayı umutsuzluğa kapılmamalı, moralinizi yüksek tutmaya çalışmalısınız.

Bu durum vücutta fiziksel bir değişime neden olmaz. Kısırlık, cinsel işlev bozukluğu veya farklı bir rahatsızlık meydana getirmez. Kimyasal gebelik yaşayanların yorumları da bunu kanıtlar nitelikte olup, bazıları şunlardır:

  1. Ben iki defa kimyasal gebelik geçirdim. Sonra normal yoldan hamile kaldım. Kızım şu an 2,5 yaşında.
  2. İlk hamileliğim kimyasal gebelikle sonlandı. Polikistik over sendromum vardı. Tüp bebek yöntemiyle evladımı kucağıma aldım, şükürler olsun.
  3. Art arda kimyasal gebelik yaşamış biriyim. Çok zorlu bir süreçti benim için. Eşimin desteği ve doktorumun uyguladığı tedaviler ile hepsi geride kaldı. Şimdi 15 aylık bir oğlum var. Çocuk özlemi çeken tüm annelere de nasip olmasını dilerim.
Kimyasal Gebelikten Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?

Eğer, kimyasal gebelikten sonra nelere dikkat edilmeli? Diye merak ediyorsanız bu hususta şunları bilmeniz gereklidir:

  1. Kürtaja gerek yoktur. Çünkü yumurta, kanama sonrası tamamıyla dışarı atılmış olur.
  2. Bu durumun sizde stres meydana getirmesi gayet normaldir. Yaşadığınız sürecin ruhsal etkileriyle başa çıkmak için uzman bir psikologdan yardım almanız önerilir.
  3. Cinsel ilişki konusunda hekiminizin tavsiyelerine uygun hareket etmelisiniz.
  4. Kimyasal gebeliğin ardından 2 hafta sonra kişi yeniden hamile kalmaya hazır hâle gelir. Fakat peş peşe kimyasal gebelik geçirdiyseniz yeni hamilelik planlaması yapmadan önce doktorunuzla görüşmeniz önerilir.

Hekiminizin sizden isteyeceği vajinal tarama, kan testi vb. tetkikleri yaptırmalı, onun yönlendirmelerini dikkate almalısınız. Böylece sonraki hamileliğinizin daha sağlıklı seyretme ihtimâli artacaktır.

Kimyasal Gebelik Sonrası Cinsel İlişki:

Kimyasal gebelik üreme sisteminin ve doğurganlık düzeyinin değişmesine yol açmaz. Cinsel fonksiyonları olumsuz etkilemez. Böyle bir durum yaşayan kadınlar tüp bebek yöntemiyle veya normal yollardan çocuk sahibi olabilir.

Kimyasal gebelik sonrasında cinsel ilişki için 14 gün beklenmesi uygun olacaktır. Bu sürenin ardından birliktelik olmasında mahzur yoktur. Bazen doktorlar hastalara cinsel münasebet için 3 hafta beklemesini önerebilir. Bu, kişiden kişiye değişen bir durumdur.

Kanama devam ederken cinsel ilişkide bulunmak sakıncalıdır.

Diğer taraftan, kimyasal gebelik sonrası cinsel ilişki hakkında bilinmesi gereken bir başka husus şudur:

Yeniden hamile kalmadan önce 2-3 ay korunmanız istenebilir. Doktorunuz böyle bir şey bildirdiyse, süreç boyunca buna özen göstermelisiniz.

Sonuç: Kimyasal Gebelik Hakkında Genel Değerlendirme

Hamileliğin ilk 5 haftalık süre zarfında sonlanması, kimyasal gebelik olarak tanımlanır. Bu durum; doğal yolla, tüp bebek veya aşılama yöntemleriyle, ilaç yahut iğne ile hamile kalmış herkeste görülebilir.

Kimyasal gebelikten sonra nelere dikkat edilmeli? Sorusuna verdiğimiz yanıtları göz önünde bulundurursanız, ikinci kez yaşayacağınız hamileliğin sağlıklı geçmesi kuvvetle muhtemeldir. Bu olayın gebe kalmaya bir zararı olmadığı için endişelenmenize gerek yoktur.

Peki, siz daha önce kimyasal gebelik yaşadınız mı? Tecrübelerinizi bizimle paylaşarak diğer anne adaylarına yol gösterebilirsiniz.

İçeriklerimize mobil uygulamalarımız ile anında ulaşın!

android app

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir