Sezaryen doğum nasıl yapılır, Kaç saat sürer, Kaçıncı haftada olur?
  1. Anasayfa
  2. Hamilelik

Sezaryen doğum nasıl yapılır, Kaç saat sürer, Kaçıncı haftada olur?

0

Sezaryen doğum normal yani vajinal doğum yapılamaması üzerine başvurulan yöntemidir. Sezeryan doğum normal doğum olarak planlanan doğumun acil olarak değiştirip sezeryen doğuma dönüşmesi üzerine alınan karara bağlıdır. Doğum öncesinde yapılan kontrollerde sezaryen yapılacağı kesinleşmiş kişilere tarih ve saat belirtilir.

Sezaryen Doğum kaç saat sürer?

Sezaryen doğum operasyonu genel olarak 1 saat kadar sürmektedir.Annenin ameliyata hazırlanması, anestezi incelemeleri ve kan tahlilleri gibi nedenler süreyi biraz uzatabilir.

Sezaryen doğum kaçıncı haftada olur?

Sezaryen doğum genellikle gebeliğin 39. haftasında yapılır.

Sezeryan Doğum Nasıl Yapılır?

Gebelik süresinde sona doğru yaklaşırken kadın doğum uzmanı muayenesi ve kontrollerin sonucunda doğum türüne karar verilmektedir. Acil durumlarda ya da planlı olarak sezaryen doğum yapılabilir. Sezaryen doğum aşamaları şu şekildedir:

  • Sezaryene başlamadan önce anestezi yapılmaktadır. Genel ya da lokal anestezi işlemi ameliyathanelerde gerçekleştirilir. Lokal anestezi spinal ya da epidural anestezi olarak uygulanır. Bu anesteziler esnasında annenin bilinci açık tutulur fakat ağrıyı hissetmemektedir. Spinal anestezi bel bölgesinden iğne ile girilerek omuriliğin içine solüsyon aktarılır. Epidural anestezi omurilik dışına uygulanır. Annenin belden aşağısı uyuşturulur.
  • Anneye damar yolundan ameliyat sırasında gerekli olan ilaçlar verilir.
  • Annenin karın bölgesi antiseptik bir solüsyon ile temizlenir. Annenin ameliyatta sıkıntı yaşamaması için sonda takılır ve idrarın boşalması sağlanır.
  • Anestezi ile uyuşma sağlandıktan sonra rahim hizasından karın bölgesine doğru yatay bir kesi atılmaktadır. Rahme ulaştıktan sonra rahime de kesi atılır ve bebek rahim içinden çıkarılır. Bebeğin göbek bağı kesilir ve bebeğin nefes alıp vermesi sağlanır.
  • Bebek hemşirelere teslim edilir.
  • Ameliyat sonrasında önce rahim sonra da karna dikiş atılarak işlem tamamlanır.
  • Sezaryen doğum sonrasında uzmanlar gerekli görürse anne ile bebek hastanede birkaç gün kalabilir.

Sezaryen Dikişi Nasıl Olur?

Sezaryen ameliyatında kesilen dokuların kapatılması gerekmektedir. Dokuları birleştirmek için birkaç çeşit sezaryen dikiş yöntemi uygulanmaktadır. Dikiş teknikleri şunlardır:

Cilt altına uygulanacak estetik sezaryen dikişi: Estetik sezaryen dikişi dışarıdan görülmesi mümkün olmayan dikiş tekniğidir. Cilt altında kendiliğinden eriyebilen malzemeler ile dikilir. Bu dikiş tekniğinde iz kalmaz ve hemen iyileşme sağlanır.

Tel zımba dikişi: Cilt dokusunun hemen üzerine tek tek uygulama yapılan tekniktir. Ameliyatın üzerinden belli bir süre geçmesi üzerine tel zımbalar dokudan alınır.

İplik sezaryen dikişi: Doku üzerine uygulanan klasik dikiş yöntemidir. Kendiliğinden erimez. Ameliyat sonrasında dokunun kaynaşması üzerine sağlık merkezine gidilerek ipler alınır.

Yapıştırıcı bant dikişi: Şeffaf ince bir bant vasıtası ile açık yaranın kenarları birleştirilir ve iyileşme sağlanır.

Sezaryen Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

Sezaryen doğumun yapılabilmesi bazen anneye bazen de bebeğe bağlı sorunlardan kaynaklı olabilmektedir. Normal doğum anne ve bebek sağlığı için olumsuz sonuçlar doğuracaksa sezaryen doğumun tercih edilmesi doğru olacaktır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Sezeryan doğum sonrası iç dikişleri ne zaman iyileşir?

Bebeğe Bağlı Sezaryen Nedenleri

  • Doğum ağrıları başlamadan hemen önce ya da doğum işlemi sırasında saptanan fetal distres belirtileri
  • Normal doğumlarda bebeklerin başı önden gelir. Bebeğin ayakları, kolları ya da makatı önden gelirse normal doğum gerçekleşemez. Ancak bebek sezaryen ile alınabilir.
  • Bebeğin 4000 gramdan büyük olması
  • Plasentanın doğum yolunu kapatması
  • Plasentanın doğumdan önce ayrılıp kanamaya neden olması

Anneye Bağlı Sezaryen Nedenleri

  • Sezaryen, miyom gibi rahim ile ilgili ameliyat geçirenler
  • Pelvik kemik kırıkları sonrasında deforme pelvis, doğuma bağlı kalça çıkığı gibi nedenlerden dolayı kalça kemiklerinde darlık olanlar
  • Ur, miyom gibi doğum kanalında bebeğin gelmesini engel olan rahatsızlıklar
  • Genital bölgede herpes simplex gibi aktif olan uçuklar, enfeksiyon ya da siğillerin olması
  • Anne adayının sistemik bazı hastalıkları

Sezaryen Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sezaryen ameliyatı zorlu bir operasyon süreci olarak düşünülmektedir. Fakat sezaryen sonrasında annelerin kendi sağlığına dikkat etmesi ile süreci kolay atlatacakları bilinmektedir. Doktorun kişiye özel olarak verdiği bazı tavsiyelere uymak gerekmektedir. Anneler ameliyat sonrasında kendini yoracak aktivitelerden uzak durmalıdır. Ameliyatta dikiş atıldığı unutulmamalıdır ve dikişleri zorlayacak herhangi bir hareket edilmemelidir.

Ameliyat sonrasında bol sıvı tüketilmelidir. Ameliyat sonrasında annenin ağrısı çekmesi üzerine doktorun yazdığı ilacı kullanmak faydalı olacaktır. Cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır.  Doğum sonrasında sezaryen ameliyatında annenin hormon değişimine bağlı olarak moral bozukluğu, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlarla karşılaşması olağandır.

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir