anne okulu
Bildirimler
  • Bildiriminiz bulunmamaktadır.
Yenidoğan hipoglisemisi (yenidoğanlarda düşük kan şekeri)
  1. Anasayfa
  2. Bebek Sağlığı

Yenidoğan hipoglisemisi (yenidoğanlarda düşük kan şekeri)

0
Bebeğinizde neonatal hipoglisemi veya düşük kan şekeri varsa, doğumdan sonra kanlarındaki şeker (glikoz) seviyesi çok düşük demektir. Çoğu zaman, bu, oral şeker jeli kullanarak veya bazı durumlarda, kan şekeri seviyeleri normale dönene kadar izleme ve IV şeker solüsyonları için YYBÜ’de kalarak, fazladan anne sütü veya formül mama ekleyerek düzeltilebilir.

Yenidoğan hipoglisemisi nedir?

Yenidoğan hipoglisemisi her 1000 doğumdan 1 ila 3’ünde meydana gelir ve bu da onu yenidoğanlar arasında en yaygın metabolik sorun haline getirir. Durum, doğumdan sonra düşük kan şekeri (aka glikoz) seviyeleri olan yeni doğmuş bir bebeğe atıfta bulunur. Sağlıklı yenidoğanlarda, bebek dünyaya geldikten hemen sonra kan şekerinin düşmesi oldukça normaldir. Bununla birlikte, yaşamın ilk 24 saatinde glikoz konsantrasyonları düştüğünde, bebeğinize neonatal hipoglisemi teşhisi konabilir.

Tedavi edilmediğinde, kronik düşük kan şekeri nörolojik hasarla ilişkilendirilebilir ve gelişimsel sorunlara neden olabilir. Bununla birlikte, tıp uzmanları yenidoğan hipoglisemi semptomlarını yakından izlemek ve hızlı müdahale etmek için eğitilmiştir, bu da komplikasyon riskini önemli ölçüde azaltabilir.

Yenidoğanlarda hipoglisemi nedenleri

Yenidoğanlarda hipoglisemi birkaç nedenden dolayı ortaya çıkabilir: Bazı durumlarda, kan şekeri seviyelerine aracılık eden bir hormon olan aşırı insülin seviyeleri olabilir.

Alternatif olarak, bebeğinizin vücudu yeterli miktarda glikoz üretemeyebilir veya ürettiğinden daha fazla glikoz kullanıyor olabilir. Bebekler plasenta yoluyla glikoz almaktan anne sütünden veya formül mamadan almaya geçtiğinden, düşük kan şekeri olan bir yenidoğanın ağızdan yeterli glikoz almasını engelleyen beslenme sorunları yaşıyor olması da mümkündür.

Yenidoğan hipoglisemisi için risk faktörleri nelerdir?

Birkaç risk faktörü, bebeğinizin neonatal hipoglisemi yaşama ihtimalini artırabilir: Preterm, iri veya gestasyonel boyutlarına göre küçük doğarlarsa, yüksek kan şekeri sorunları riskiyle karşı karşıya kalırlar. Maternal diyabet ayrıca yüksek neonatal hipoglisemi ve hipotermi riski ile ilişkilidir. Alternatif olarak, doğumdan sonra ciddi enfeksiyonlar veya düşük oksijen, kan şekeri düzeylerini etkileyerek erken kan şekeri sorunlarına katkıda bulunabilir.

Yenidoğan hipoglisemi belirtileri

Yenidoğan hipoglisemisinin hafif semptomları arasında titreme veya titreme olabilir, ancak soluk veya mavimsi cilt, kusma veya yetersiz beslenme veya düşük vücut ısısı olan bebeklerde durum için topuk iğnesi ile taranabilir. Daha ciddi vakalarda, bir bebek özellikle uyuşuk (yani gevşek veya gevşek kaslar, nefes almada duraklamalar vb.) olarak ortaya çıkabilir veya nöbetler, terleme veya koma yaşayabilir. Bununla birlikte, sıklıkla yenidoğan hipoglisemisinin asemptomatik olduğu ve durumu geliştirme riskinin artması nedeniyle yapılan glikoz taraması ile ortaya çıkarıldığı durumlar vardır.

Yenidoğan hipoglisemisi başka ciddi durumlara neden olabilir mi?

Yenidoğanlarda şiddetli, tekrarlayan düşük kan şekerinin, beynin uzun süreli sakatlığa, görme bozukluğuna ve epilepsiye yol açabilecek bölgelerinde beyin hasarına katkıda bulunabileceği bilinmekle birlikte, araştırmalar, beyin hastalığı olan ve olmayan bebekler arasında nörogelişim açısından önemli bir fark olmadığını öne sürüyor. neonatal hipoglisemi öyküsü.

Nadiren, bu durumla teşhis edilen yenidoğanlarda tekrarlayan nöbetler veya kalp yetmezliği yaşamaya devam edebilir, ancak bu sonuçlar düşük kan şekerinin kendisiyle değil, altta yatan koşullarla bağlantılı olma eğilimindedir.

Yenidoğanlarda hipoglisemi için tedavi seçenekleri

Yenidoğan hipoglisemi tedavisi, düşük kan şekeri düzeylerini düzeltmek için tasarlanmıştır. Bu, fazladan anne sütü veya formül mama, oral şeker jeli veya intravenöz şeker çözeltisi ile beslenme ve YYBÜ’de kalma kadar basit olabilir. Tipik olarak müdahaleler, bebeğiniz doğumdan sonra saatler veya günler sürebilen güvenli kan şekeri seviyelerini koruyana kadar devam eder. Nadir durumlarda kullanılmak üzere ilaçlar da mevcuttur.

Bebeğinizin tıbbi bir sorunu olduğunu öğrenmek anlaşılır bir şekilde korkutucu olabilir, ancak yenidoğan hipoglisemisi genellikle çok fazla endişelenecek bir şey değildir. Teşhis konulduktan sonra, bu durum oldukça kolay bir şekilde tedavi edilebilir, yani çocuğunuzun güçlü, sağlıklı ve tamamen normal ve hatta istisnai bir duruma öncülük edebilecek şekilde büyüyeceğinden emin olabilirsiniz! – hayat.

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir