10 Haftalık Gebelik Kaç Aylık? 10 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu
  1. Anasayfa
  2. Hamilelik

10 Haftalık Gebelik Kaç Aylık? 10 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu

0

10 haftalık gebelik kaç aylık?, 10 haftalık bebek kilosu ve boyu ne kadardır? Hamileliğin 10. haftasında neler oluyor? 10 haftalık gebelikte bebek gelişiminde yaşananlar ve değişimler hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

10. Hafta Gebelik

Kalp atışını duymak

Bir sonraki doğum öncesi ziyaretiniz sırasında bebeğinizin kalp atışlarını fetal Doppler’de duyabilirsiniz . Yetişkin bir kalp atışından çok daha hızlıdır – dört nala koşan atlara benziyor. Telefonunuzu çıkarıp kaydetmek isteyebilirsiniz.

NIPT testi

Bu hafta NIPT kan testine (invaziv olmayan prenatal testin kısaltması) girebilirsiniz. Down sendromu ve diğer birkaç durumu tarar ve size erkek mi kız mı olacağınızı söyleyebilir. Öğrenmemeyi tercih ederseniz, sağlayıcınıza bildirdiğinizden emin olun!

İlk ultrason

Gittikçe daha fazla doktor hastaları için ilk üç aylık dönemde – 6 ila 10 hafta gibi erken bir sürede – ultrason yapıyor. Sağlayıcınız, düşük veya ektopik gebelik gibi daha önce bir hamilelik komplikasyonunuz varsa, erken ultrason yaptırmanızı isteyebilir . Hamileliğin bu erken noktasında, muhtemelen bir transvajinal ultrasona sahip olacaksınız.

10 haftalık gebelik kaç ay?

10 hafta kaç ay: 3. ay

10 hafta gebelikte bebek gelişimi

Bebeğinizin gözleri

Gözün bebeğinizin görmesini sağlayan ana bölümleri – kornea, iris, göz bebeği, lens ve retina – tamamen oluşmuştur. Göz kapakları bebeğinizin gözlerini kapatır ve siz 27 haftalık hamile olana kadar kapalı kalır.

Bebeğinizin dişleri var!

Bebeğinizin dişleri sertleşmeye ve çene kemiğine bağlanmaya başlıyor. Birkaç bebek bir veya iki dişle doğar, ancak çoğu ilk dişi 6 ila 10 aylık olana kadar filizlenmez .

Erken beyin gelişimi

Bebeğinizin alnı, gelişmekte olan beyniyle geçici olarak şişer ve vücudunun yarısını ölçen başının üzerinde çok yükseğe oturur. Bebeğinizin omuriliğindeki sinapslar, uzuvlarını ve parmaklarını hareket ettirmelerine izin verir.

Parmak izleri ve tırnaklar oluşuyor ve gözler ve kulaklar bebeğinizin gözlerini kısması ve yüzünü buruşturabilmesi için yerlerine yerleşiyor.

10 haftalik gebelik

10 haftalık bebek görüntüsü

Bebeğiniz yaklaşık bir kamkat büyüklüğünde

kumquat

10 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu

Bebeğin boy ve kilosu etkenlere bağlı olarak değişebilmektedir. Genel olarak 10 haftalık gebelikte bebek boyu yaklaşık 3-4 cm dir. 10 haftalık gebelikte bebek kilosu ise 4-5 gram arasında olması beklenir.

10 haftalık gebelik annedeki değişiklikler

Vücut değişiklikleri

Orta bölgenizdeki kalınlaşma büyük olasılıkla hafif kilo alımı ve şişkinlikten kaynaklanmaktadır . Muhtemelen şimdi normal ve hamile kıyafetleri arasındasınız, bu nedenle esnek belli pantolonlar ve etekler olmazsa olmazlar. İşte normal kıyafetlerinizi hamileliğe daha uzun süre sığdırmak için bazı hamile modası tüyoları .

Aşırı tükürük

Özellikle mide bulantınız olduğunda normalden daha fazla salya salgılıyor olabilirsiniz . Hamilelik sırasında, özellikle ilk üç aylık dönemde fazladan tükürük olması yaygın ve normaldir. Tükürüğünüzü yutamıyorsanız, tükürün. Daha fazla su içmek , sakız çiğnemek ve sert şeker emmek fazla tükürüğü daha kolay yutmanıza yardımcı olabilir.

vajinal akıntı

Bunu hayal bile etmiyorsunuz – yüksek östrojen seviyeleri nedeniyle hamilelik sırasında çok daha fazla vajinal akıntınız olabilir. Sağlıklı akıntı kokusuz veya hafif kokulu ve süt beyazıdır. Bu konuda bir şey yapmanıza gerek yok. Ancak akıntı tipinde ani bir değişiklik görürseniz (sürekli olarak sıvı sızdırıyorsanız) sağlık uzmanınızı arayın; güçlü veya nahoş kokuyor; veya gri, sarı veya yeşil.

Yeni görünen damarlar

Göğsünüzde, göğüslerinizde ve karnınızda mavi, belirgin damarlar fark ediyor olabilirsiniz. Vücudunuz hamileliğinizi desteklemek için daha fazla kan ürettikçe damarlarınız genişler ve daha görünür hale gelir. Rahminiz büyüdükçe bacaklarınızda ve vücudunuzun alt kısımlarında da varisli damarlar gelişebilir . İyi haber: Doğumdan sonra genellikle kaybolurlar veya düzelirler.

Ruh hali

Kendinizi şu anda sevinçten üzüntüye kadar çok çeşitli yoğun duygular yaşarken bulabilirsiniz . Hamilelik sırasında ruh hali değişimlerinin normal olduğunu bilerek rahatlayın. Stres, yorgunluk ve hormonal değişiklikler, nörotransmitter (beyindeki kimyasal haberciler) seviyenizi etkiler. Ve elbette, ebeveyn olma konusunda sahip olabileceğiniz çeşitli hisler de var. Ancak olumsuz duygular devam ederse, hamilelik depresyonu yaşıyor olabilirsiniz . Sağlık uzmanınızla konuşun ve yardım isteyin.

Sabah rahatsızlığı

Mide bulantınız ve kusmanız her zamankinden daha kötü olabilir: Sabah bulantısı birçok kadın için hamileliğin 9 veya 10. haftalarında zirve yapar. Bu, hamilelik hormonu insan koryonik gonadotropin (hCG) seviyelerinin en yüksek olduğu zamandır (sabah bulantısının hCG ve östrojendeki artışlarla bağlantılı olduğu düşünülmektedir). İyi haber: Sabah bulantınız yakında azalmaya başlayabilir. 11. haftada hCG seviyeleri düşmeye başlar ve 15. haftada zirvelerinden yaklaşık yüzde 50 düşer. Bekleyen annelerin çoğu, ikinci üç aylık dönemin başlarında sabah bulantılarından kurtulur.

Baş dönmesi

Damarlarınızdan yüzde 30 ila 50 daha fazla kan pompalayarak vücudunuz normalden daha fazla çalışıyor. Sinir ve kardiyovasküler sistemleriniz çoğunlukla bu değişikliklere sorunsuz bir şekilde uyum sağlar, ancak bazen beyninizde yeterli kan akışı olmayabilir, bu da baş dönmesi veya sersemlik hissetmenize neden olabilir . Böyle bir durumda hemen oturun veya uzanın ve mümkünse başınızı dizlerinizin arasına koyun. Araba kullanıyorsanız, kendinizi daha iyi hissedene kadar hemen kenara çekin ve aracı durdurun.

10 haftalik gebelik 2

10 haftalık gebelikte anne vücudu

10 haftalık hamilelikte hamilelik kontrol listesi

Mali durumunuzu gözden geçirin

Yeni bir bebek yeni bir bütçe gerektirebilir. Daha fazla masrafınız olacak, ayrıca siz veya eşiniz bebeğinizle birlikte evde kalmaya karar verirseniz gelirinizi kaybedebilirsiniz . Yeni ebeveynler için aile finansmanı kılavuzumuza göz atın . Hayat ve/veya maluliyet sigortasına bakmak, bir vasiyetiniz olduğundan emin olmak, bebeğinizin vergilerinizi nasıl etkileyeceğini düşünmek ve daha fazlasını isteyeceksiniz.

Doğum öncesi yogayı deneyin

Yoga, esneme ve güçlendirmeye, nefes farkındalığına ve zihni ve ruhu meşgul etmeye odaklanır. Prenatal yoga , annelerin güvenli egzersiz yapmalarını ve doğum, doğum ve ebeveynlik için hazırlanmalarına yardımcı olmalarını beklemek için özel olarak tasarlanmıştır . Dersleri çevrimiçi olarak bulabilirsiniz, ancak bazı anne adayları, yerleşik hamile kadın topluluğu nedeniyle yüz yüze dersleri tercih eder.

Sabah bulantısı için yardım alın

Sabah bulantısını yatıştırmak için günde beş ila altı küçük öğün yemek, soğuk yiyecekler yemek ve yemeğinizi başka birinin hazırlamasını sağlamak yardımcı olabilir. Bekleyen bazı anneler, yemek kokularının mide bulantısını tetiklediğini ve bir restorandan ya da marketten yemeye hazır yiyeceklerin alınmasının daha kolay olduğunu fark eder. Sağlayıcınıza sabah bulantısı için güvenli ilaçlar da sorabilirsiniz.

UTI’lere dikkat edin

İdrar yolu enfeksiyonları (İYE) hamilelik sırasında daha sık görülür. İdrar yaparken veya cinsel ilişki sırasında ağrı, pelvik rahatsızlık veya alt karın ağrısı, az idrar çıktığında bile sık sık idrara çıkma dürtüsü veya bulanık ve kötü kokulu idrar varsa bakıcınıza bildirin. İYE’niz varsa, antibiyotik tedavisi onu temizleyecektir.

Hamileliğinizi ne zaman açıklayacağınızı düşünün

Arkadaşlarınıza ve ailenize söylemeye tam olarak hazır olmayabilirsiniz – ya da zaten herkese söylemiş olabilirsiniz! Hamilelik duyurunuzu ne zaman yapacağınızı siz seçersiniz . Bazı kadınlar önce sevdiklerine söyler ve iş yerinde hamileliklerini ortaya çıkarmak ve patronlarına hamile olduklarını söylemek için daha uzun süre beklerler . Karar, kendi rahatlık seviyenize ve belki de patronunuzla olan ilişkinize dayalıdır. İşvereninize hamile olduğunuzu tam olarak ne zaman söylemeniz gerektiğini belirten bir kural veya yasa yoktur, ancak makul bir süre içinde patronunuza haber vermek, doğum izniniz için bir plan üzerinde daha uzun süre çalışmanızı sağlayacaktır .

10 haftalık hamile karın

Hamileliğinizin 10. haftasında, özellikle bu ikinci (veya üçüncü veya dördüncü…) hamileliğinizse veya katları bekliyorsanız , karnınızın daha yuvarlak göründüğünü fark edebilirsiniz . Ayrıca , bu noktada kesinlikle bir fark görmüyorsanız ve görmüyorsanız bu tamamen normaldir. Yumruğunuzun boyutu, vücut tipiniz de dahil olmak üzere birçok şeye bağlıdır.

Şimdiye kadar birkaç kilo daha almış olabilirsiniz. Uzmanlar , ilk trimesterde 1 ila 5 kilo arasında bir hamilelik kilo alımını tavsiye ediyor – ancak bazı kadınlar daha fazla, bazıları daha az alıyor.

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir