13 Haftalık Gebelik Kaç Aylık? 13 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu
  1. Anasayfa
  2. Hamilelik

13 Haftalık Gebelik Kaç Aylık? 13 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu

0

13 haftalık gebelik kaç aylık?, 13 haftalık bebek kilosu ve boyu ne kadardır? Hamileliğin 13. haftasında neler oluyor? 13 haftalık gebelikte bebek gelişiminde yaşananlar ve değişimler hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

13. Hafta Gebelik

İlk trimester semptomlarının solması

İkinci üç aylık döneme girerken, hassas göğüsler , yorgunluk , yemekten kaçınma , sabah bulantısı ve sürekli idrara çıkma ihtiyacı gibi erken gebelik semptomlarından biraz kurtulabilirsiniz .

emzirme hazırlığı

Bunu hissedemezsiniz, ancak göğüsleriniz, doğumdan sonraki ilk birkaç gün, sütünüz akmaya başlamadan önce bebeğinizi besleyen besin açısından zengin sıvı olan kolostrum yapmaya başlamış olabilir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde göğüslerinizden biraz kolostrum sızıntısı olabilir.

Bebek kaydı yapma

Kayıt Oluşturucumuz , tüm bebek kayıtlarınızı düzenli tutmanıza yardımcı olur ve arkadaşlarınızı ve ailenizi göndermek için yalnızca bir bağlantı vardır .

13 haftalık gebelik kaç ay?

13 hafta kaç ay: 3. ay

13 hafta gebelikte bebek gelişimi

Bebeğiniz işeyebilir!

Bebeğiniz amniyotik sıvıyı yutmaya ve idrarını atmaya başladı ve birkaç saatte bir sıvının tamamını geri dönüştürdü.

mekonyum yapmak

Bebeğiniz amniyotik sıvıyı yutarken mekonyum da üretir. Bu siyah, yapışkan madde bağırsaklarda birikir ve yeni doğan bebeğinizin ilk kakası olur.

Dişler ve kemikler

Bebeğinizin iskeletindeki kemikler, özellikle uzun kemikler ve kafatası sertleşmeye başlıyor. Bebeğinizin dişleri ve kemikleri daha yoğun hale geliyor.

Hamilelikte: Kız mı erkek mi?
Erkek ve kızların cinsel organları, büyük değişikliklerin başladığı 9 haftaya kadar aynı görünür.

13 haftalik gebelik

13 haftalık bebek görüntüsü

Bebeğiniz bezelye büyüklüğünde

peapod

13 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu

Bebeğin boy ve kilosu etkenlere bağlı olarak değişebilmektedir. Genel olarak 13 haftalık gebelikte bebek boyu yaklaşık 7-8 cm dir. 13 haftalık gebelikte bebek kilosu ise 70 gram olması beklenir.

13 haftalık gebelik annedeki değişiklikler

kramp

Hamilelik sırasında ara sıra kramplar yaygındır. Gaz ve şişkinlikten yuvarlak bağ ağrısına kadar her şeyden kaynaklanabilir . Bazen biraz hareket, sıcak bir banyo veya duş, daha fazla sıvı içmek veya uzanmak karın ağrısını hafifletmek için işe yarayabilir. Ancak bazı durumlarda kramplar bir soruna işaret edebilir. Birkaç dakika dinlendikten sonra kramplarınız geçmiyorsa, kramp veya ağrı şiddetliyse, üst karnınızda ağrı veya olağandışı hassasiyet varsa veya ateş veya baş dönmesi gibi başka semptomlarınız varsa doktorunuzu veya ebenizi arayın .

iştahın açılması

Şimdiye kadar sabah bulantısı ve yemek isteksizliği yaşadıysanız , ikinci üç aylık döneme girerken önümüzdeki birkaç hafta içinde biraz rahatlayabilirsiniz. İştahınız geri geldiğinde, yiyecek istekleri ortaya çıkabilir. Bazı uzmanlar, belirli yiyeceklere yönelik aşermenin bir kadının beslenme ihtiyaçlarıyla bağlantılı olduğunu düşünür, ancak birçoğu hamilelik isteklerinin bu kadar kolay açıklanamayacağını düşünür.

Burun tıkanıklığı

Son zamanlarda sıkışık mısın? Hamile kadınların yaklaşık üçte biri hormonlar ve artan kan hacmi nedeniyle burun tıkanıklığı yaşar . Ancak ateşiniz, öksürüğünüz, boğaz ağrınız veya şişmiş bezleriniz varsa, muhtemelen soğuk algınlığı veya başka bir enfeksiyondur. Hamilelikte hangi soğuk algınlığı ilaçlarının güvenli olduğunu öğrenin ve bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için yüksek C vitamini içeren yiyecekler yiyin .

görünür damarlar

Vücudunuz hamilelik sırasında yüzde 30 ila 50 daha fazla kan ürettiği için damarlarınız genişler ve daha görünür hale gelir. Göğsünüzde, göğüslerinizde ve karnınızda mavi, belirgin damarlar görmeye başlayabilirsiniz. Rahminiz büyüdükçe bacaklarınızda ve vücudunuzun alt kısımlarında da varisli damarlar gelişebilir . Ne mutlu ki, bunlar genellikle bebeğiniz doğduktan sonra kaybolur veya düzelir.

vajinal akıntı

Hamilelik sırasında daha fazla vajinal akıntı olması tamamen normaldir : Bunun nedeni daha yüksek östrojen seviyeleridir. Akıntınız kokusuz veya hafif kokulu ve süt beyazı ise endişelenmenize gerek yok. Ancak gri, sarı veya yeşil akıntınız varsa sağlık uzmanınızı arayın; ağrı veya kaşıntıya neden olur; ya da başka bir şekilde olağandışı görünüyor. Bu bir enfeksiyon belirtisi veya başka bir sorun olabilir.

Göğüste ağrılı yanma hissi

Hamilelik sırasındaki hormonal ve fiziksel değişiklikler mide ekşimesine (asit hazımsızlığı veya asit reflü olarak da adlandırılır) yol açabilir . Alt boğazınızla göğüs kemiğinizin altı arasında hoş olmayan bir yanma hissi. Mide ekşimesi yaşıyorsanız, baharatlı ve asitli yiyeceklerden kaçının. Mide asitlerinizi nötralize etmek için daha küçük öğünler yemeyi, yavaş yemeyi ve yemekten sonra sakız çiğnemeyi deneyin. Bu işe yaramazsa, sağlayıcınızdan hamilelik için güvenli mide ekşimesi ilaçları hakkında bilgi alın .

13 haftalik gebelik 2

13 haftalık gebelikte anne vücudu

13 haftalık hamilelikte hamilelik kontrol listesi

Daha fazla doğum öncesi ziyaret için hazır olun

İkinci üç aylık dönemde, genellikle dört haftada bir doktorunuzu veya ebenizi göreceksiniz. İkinci trimester doğum öncesi randevularında ne olacağını öğrenin .

Sağlıklı hamilelik gıdalarını stoklayın

Hamilelik sırasında, iyi beslenme her zamankinden daha önemlidir. Ancak mide bulantısı, yemekten kaçınma, mide ekşimesi veya hazımsızlık ile uğraşırken iyi yemek yemek zor olabilir. Bu sağlıklı hamilelik atıştırmalıklarını ve hamilelik süper yiyeceklerini diyetinize dahil etmek için elinizden gelenin en iyisini yapın. Hamilelik sırasında çok sayıda protein ve sağlıklı yağa ve daha fazla belirli vitamin ve minerallere ( folik asit , demir ve kalsiyum gibi ) ihtiyacınız vardır. İhtiyacınız olan hamilelik besinleri listemize bakın .

Hamilelik komplikasyonları hakkında bilgi edinin

Her ihtimale karşı , yaygın hamilelik komplikasyonlarının belirtilerini bilmek iyidir . Sağlık uzmanınız , hamileliğiniz boyunca sizi bu durumlar ( gebelik diyabeti ve preeklampsi gibi) açısından izleyecektir . Ancak bu ve diğer komplikasyonların uyarı işaretlerinin farkındaysanız bu yararlıdır.

yan yatmayı dene

Uzmanlar, özellikle hamileliğin ortalarına yaklaştıkça en iyi hamilelik uyku pozisyonunun yanınızda olduğunu söylüyor. Yan yatma, damarlarınıza ve iç organlarınıza en az baskıyı uygular. Bu, rahme en iyi kan akışını sağlar, bu da bebeğinizin maksimum besin ve oksijen alacağı anlamına gelir. İyi dolaşım ayrıca bacaklarınızdaki şişmeyi , varisli damarları ve hemoroidleri önlemenize yardımcı olur . Yan yatmak size göre değilse, bir hamilelik yastığı denemeden pes etmeyin – doğru olanı uyku konforunuzda büyük bir fark yaratabilir.

Kendini iyi hissediyorsan seks yap

Çoğu durumda, hamilelik sırasında seks tamamen güvenlidir. Birçok kadın, ilk üç aylık dönemde yorgunluk ve mide bulantısı nedeniyle libidolarının düştüğünü fark eder. Ancak birçokları için cinsel dürtü ikinci üç aylık dönemde geri döner. Bazı iyi haberler: Artan kan akışı nedeniyle hamilelik sırasında seks her zamankinden daha iyi hissettirebilir. Ve hamilelik sırasında seks yapmak bebeğinize zarar vermez. Rahminiz ve bir kas tabakası tarafından korunurlar ve çevreleyen amniyotik sıvı tarafından güvenli bir şekilde yastıklanırlar. Rahim ağzınızın içindeki mukus tıkacı enfeksiyona karşı korunmaya yardımcı olur.

Hamile kıyafetlerinde tasarruf edin

Hamile kıyafetleri için alışveriş yapmaktan heyecan duyabilir veya yalnızca sınırlı bir süre için giyeceğiniz yeni bir gardırop için para harcamaktan korkuyor olabilirsiniz. Neyse ki, uygun fiyatlı hamile kıyafetleri bulmak için birçok seçenek var . Kullanılmış hamile kıyafetlerini çevrimiçi olarak veya ikinci el ve konsinye mağazalarında arayabilirsiniz. Sosyal medyadaki (veya şahsen) kıyafet takas grupları, bankayı bozmadan sevimli hamile kıyafetleri bulmanın başka bir iyi yoludur.

13 haftalık hamile karın

Bu haftanın sonunda hamileliğinizin üçte birini (veya daha fazlasını) tamamladınız! Hamilelik herkes için farklı olsa da, muhtemelen ilk üç aylık döneme veda etmekten ve ikinciye merhaba demekten mutlu olursunuz. Şimdi daha fazla enerji almaya, daha çok kendiniz gibi hissetmeye ve daha görünür bir şekilde hamile görünmeye başlamanın zamanı geldi . Rahminizin üst kısmı pelvisinizden yukarı ve dışarı doğru hareket ediyor, bu da yumruğunuzu yakından bakan herkes için daha belirgin hale getiriyor.

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir