İçindekiler
4 haftalık gebelik kaç aylık?, 4 haftalık bebek kilosu ve boyu ne kadardır? Hamileliğin 4. haftasında neler oluyor? 4 haftalık gebelikte bebek gelişiminde yaşananlar ve değişimler hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.
4. Hafta Gebelik
Blastosistten embriyoya
Bebeğiniz yakında blastosist adı verilen bir hücre topundan haşhaş tohumu büyüklüğünde bir embriyoya dönüşecek. (Döllenmeden 10 ila 12 gün sonra amniyotik keseniz oluştuğunda, bebeğiniz resmi bir embriyo haline gelir.) Önümüzdeki altı hafta boyunca bebeğinizin sinir sistemi, bağ dokusu ve organları gelişmeye başlayacaktır.
Taşıyıcı taramasını düşünün
Bebeğinizin kistik fibroz veya orak hücre hastalığı gibi herhangi bir genetik bozukluk için risk altında olup olmadığını görmek için yapılan basit bir kan veya tükürük testidir.
4 haftalık gebelik kaç ay?
4 hafta kaç ay: 1. ay
4 hafta gebelikte bebek gelişimi
Hızlı büyümek
Hücreler hızla çoğalmakta ve farklı işlevler üstlenmektedir. Küçük embriyonuz, önümüzdeki altı hafta içinde tüm organların gelişmeye başlayacağı hipoblast ve epiblast adı verilen iki katmandan oluşur. Bu, bebeğinizin gelişimini engelleyebilecek herhangi bir şeye karşı en savunmasız olacağı zamandır, bu nedenle alkol, sigara, uyuşturucu ve güvenli olmayan kimyasallardan uzak durduğunuzdan emin olun .
Aşırı ısınmaya dikkat edin: Özellikle hamileliğin erken dönemindeki yüksek sıcaklıklar, artan nöral tüp defekti riski ile ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle, hamilelik sırasında saunalar, buhar banyoları ve sıcak küvetlere daldırma önerilmez.
ilkel plasenta
Embriyonun dış hücreleri rahminizin iç zarına tünel açmaktadır. Bu katman içinde, büyüyen bebeğinize besin ve oksijen sağlayabilmeniz için kanınızın akması için boşluklar oluşur.
Amniyotik kese ve yumurta sarısı kesesi
Amniyotik kese, amniyotik sıvı içerir ve bebeğinizi içine alır ve büyüdükçe onları yastıklar. Yol kesesi bebeğinizin ilk kırmızı kan hücrelerini ve kan damarlarını üretecektir.
İkizlerin mi var?
Bilmek için çok erken. Ancak bu hafta anne karnında çift yumurta ikizlerinin nasıl göründüğünü görmek yine de eğlenceli . Ayrıca ikiz veya daha fazlasına sahip olma olasılığınızı da öğrenebilirsiniz .
Bebeğiniz haşhaş tohumu büyüklüğünde
4 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu
4 haftalık gebelik annedeki değişiklikler
Hamilelik belirtileri yok mu?
Merak etme. Birçok kadın bu hafta henüz hiçbir şey hissetmiyor. Önümüzdeki haftaya kadar kadınların yaklaşık yarısı semptomlar yaşayacak, ancak erken gebelik semptomlarının çoğu yaklaşık 6 haftaya kadar başlamaz.
Hassas, şişmiş göğüsler
Göğüs hassasiyeti hamileliğin en erken belirtilerinden biri olabilir. Genellikle 4 ila 6 hafta civarında başlar ve ilk üç aylık dönem boyunca sürer. Göğüslerinizin büyüdüğünü veya meme uçlarınızın karardığını fark edebilirsiniz. Bazı kadınlar, hamileliğin erken döneminde göğüslerinde belirgin mavi veya mor damarların geliştiğini de görürler.
Tükenmişlik
Birçok kadın için yorgunluk hamileliğin ilk belirtilerinden biridir. Hamilelik yorgunluğu, muhtemelen progesterondaki çarpıcı bir artıştan dolayı, ilk üç aylık dönemde neredeyse tüm bekleyen anneleri etkiler.
Mide bulantısı ya da kusma
Yanıltıcı isme rağmen, sabah bulantısı günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir. Genellikle hamileliğin 6 haftası civarında başlar, ancak 4 hafta kadar erken başlayabilir. Bekleyen annelerin yüzde 80 kadarı hamilelik sırasında mide bulantısı yaşar ve yaklaşık yarısında hem bulantı hem de kusma olur.
Gaz ve şişkinlik
Artan progesteron seviyeleri sindiriminizi yavaşlatıyor ve gaz ve şişkinliğe neden oluyor olabilir . Göstermeye başlamadan haftalar önce bile, çok daha sık geğirme veya gaz çıkarma olabilir veya şişkinliği gidermek için pantolonunuzun düğmelerini açmanız gerekebilir.
kramp
Hamilelik sırasındaki kramplar genellikle endişelenecek bir şey değildir. Hamileliğin erken döneminde, bazı kadınlar döllenmiş yumurta rahme yerleştiğinde implantasyon krampları hisseder (ve biraz lekelenme olabilir). Öte yandan, ilk trimester krampları, kanama gibi diğer semptomlarla birlikte dış gebelik veya düşük gibi bir sorunun işareti olabilir. Krampların ne zaman sağlayıcınızı aramayı gerektirdiğini öğrenin .
Ruh hali
Hormonlar, stres ve yorgunluk, hamilelik sırasında ilk trimesterde en güçlü olabilen ruh hali değişimlerine katkıda bulunur . Duygusal çalkantı şu anda normal. Ancak ruh hali değişiklikleriniz daha sık veya daha yoğun hale geliyorsa veya iki haftadan uzun sürüyorsa, sağlık uzmanınızla konuşun. Hamilelik sırasında hafif ila orta derecede depresyonla savaşan kadınların yüzde 14 ila 23’ü arasında olabilirsiniz .
4 haftalık hamilelikte hamilelik kontrol listesi
Hamilelik testi yapın
Henüz yapmadıysanız, hamile olduğunuzu doğrulamak için şimdi test yapın. En doğru sonuçlar için, hamilelik testi yapmadan önce adetinizin gecikmesinden birkaç gün sonraya kadar bekleyin , hCG seviyelerinin daha konsantre olması için ilk sabah çişinizi kullanın ve testinizdeki talimatları dikkatlice izleyin. Negatif bir sonuç alırsanız ancak adetiniz gelmediyse birkaç gün bekleyip tekrar test yapın.
Doğum öncesi randevu al
Pozitif bir hamilelik testi aldığınızda, doktorunuzu veya ebenizi arayın ve ilk doğum öncesi randevunuzu planlayın . Birçok sağlık hizmeti sağlayıcısı, yaklaşık 8 haftalık hamile olduğunuzda ilk ziyaretinizi planlayacaktır. Bazıları, özellikle tıbbi bir durumunuz varsa, geçmişte hamilelikle ilgili sorunlarınız varsa veya vajinal kanama , karın ağrısı veya şiddetli mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler yaşıyorsanız sizi daha erken görecektir .
İlacınızın hamilelik için güvenli olduğundan emin olun
Hamilelik sırasında herhangi bir ilacı almadan önce daima sağlık uzmanınıza danışın – reçeteli ilaç veya hatta reçetesiz (OTC) bir ürün. Halihazırda ilaç alıyorsanız, sağlayıcınıza hamilelik sırasında kullanmanın güvenli olup olmadığını sorun . Değilse, doktorunuz veya ebeniz iyi bir alternatif bulmanıza yardımcı olabilir.
Sindirim sisteminizi yatıştırın
Bağırsaklarınızda gaz, şişkinlik veya rahatsız edici bir his varsa, gün boyunca daha küçük öğünler yemeyi deneyin. Yavaş yiyin ve yemeğinizi iyi çiğneyin, yemek sırasında çok + fazla su içmeyin ve gazlı içecekler, sakız ve yapay tatlandırıcı sorbitolden kaçının. Yürüme veya doğum öncesi yoga gibi egzersizler de rahatlama sağlayabilir.
Hamilelik boyunca neler olduğunu öğrenin.
Hamile misin! Şimdi ne olacak? Hızlı hamilelik genel bakışımızla önümüzdeki aylara bir göz atın .
4 haftalık hamile karın
Karnınızın patlamasına daha haftalar olmasına rağmen, şişkinlik yaşıyorsanız normal kot pantolonunuz şimdi rahatsız olabilir. Tozluk, eşofman, eşofman ve maksi elbiseler gibi beli bol olan giysilere bakın. Vücudunuz değişmeye başladığında onlara sahip olduğunuza sevineceksiniz. Rahminiz bebeğinize uyum sağlamak için yukarı ve dışarı doğru itecektir, bu nedenle belindeki düğmeler çok geçmeden dayanılmaz gelebilir.