İçindekiler
5 aylıkken bebeğiniz gün geçtikçe büyüyor ve ufukta oturmak ve katı yiyecekleri denemek gibi heyecan verici şeyler var. Şu anda bebeğiniz, sevimli yeni doğan ve hareketli bebek arasındaki sevimli aşamada, bu yüzden her şeyi içinize çekin. İşte bu ay için sabırsızlıkla bekleyeceğiniz şeyler.
Bebeğinizin gelişimi
Bebeğiniz sizin yardımınız olmadan hareket etmek için gereken becerileri kazanmak için çok çalışıyor. Küçüğünüz her iki yöne de dönebildiğinde, odanın içinde yuvarlanmaya başlayabilir ve onları bıraktığınız yerden farklı noktalara gidebilir. Bebek korumanızı yaptığınızdan emin olun!
Bebeğiniz daha sosyal hale geliyor ve diğer insanlarla ilgileniyor, ancak en büyük gülümsemesini sizin gibi en çok tanıdığı ve sevdiği insanlara saklıyor. 5 aylıkken bebeğiniz adını bilir ve siz söyleyince size dönebilir. Bebeğiniz de ses tonunuza daha fazla uyum sağlar. Yüksek, aptal bir sesle merhaba dediğinizde, bebeğiniz ciyaklayabilir ve sırıtabilir.
5 aylık kilometre taşları
İşte 5 aylık bebeğinizin ulaşabileceği kilometre taşlarından bazıları:
- Oynuyor. 5 aylıkken bebeğiniz muhtemelen oyun zamanını sever. Ve harika olan şey, oyun oynamak bebeğinizin öğrenmesine, becerilerini geliştirmesine ve duyularını güçlendirmesine yardımcı olur. Oyuncakları bebeğinizin önünde tutmak, onlara ulaşma ve yakalama alıştırması yapmak, bir ebeveyn-bebek müzik dersine katılmak, birlikte oynamanın iyi yollarıdır. Bebeğinizle oynayabileceğiniz kolay oyunlar için bu fikirlere göz atın.
- Yuvarlanmak. Tüm bebekler henüz bu beceride tam olarak ustalaşamayacak olsa da, bazı bebekler 5 ay civarında önden arkaya ve arkadan öne doğru yuvarlanacaktır. (Arkadan öne çevirmek daha zordur çünkü bebeğinizin bu manevra için daha güçlü boyun ve kol kaslarına ihtiyacı vardır.) Bebeğiniz bu yeni yeteneklerini sevebilir veya ters döndüğünde manzarayı beğenmeyebilir. Her iki durumda da, onları teşvik edin.
- Yatar pozisyondan oturur pozisyona gelmek. 5 aylık bebeklerin çoğu henüz desteksiz oturamaz, ancak bebeğiniz yastıklarla desteklenerek oturmaktan keyif alabilir. Bu, bebeğinizin oturmak için ihtiyaç duyduğu temel gücü geliştirmesine de yardımcı olabilir. Devrilmeleri ihtimaline karşı küçük çocuğunuzun hemen yanında durduğunuzdan emin olun.
- Hareket eden nesneler: Bebeğiniz yumuşak toplar ve bloklar gibi daha büyük, kavraması kolay nesneleri alabilir. Eşyaları bir elden diğerine geçirmek genellikle birkaç ay sonra olmaz, ancak bebeğiniz bir şeyleri kavramada daha iyi hale geliyor. 5 aylık bebeğiniz aynı anda iki elinizle uzanmaya, parmaklarını birbirine değdirmeye ve bir masaya veya sert bir yüzeye nesneleri vurmaya başlayabilir.
- Nedeni ve sonucu anlamak. 5 aylıkken, bebeğiniz neden ve sonucu tanıma yeteneğini kazanıyor. Bu, bilerek bir oyuncağı fırlatıp çıkardığı sese kıkırdayabilecekleri veya belirli bir şekilde ağlarlarsa onları alacağınızı anlayabilecekleri anlamına gelir. Bebeğiniz davranışlarının başkalarını, yani sizin üzerinde bir etkisi olduğunu öğreniyor!
Bebekler oldukça öngörülebilir gelişim kalıplarını takip etseler de, tüm bebekler farklıdır. Gelişimsel gecikme hakkında herhangi bir endişeniz varsa, kilometre taşlarından haberdar olmak ve bebeğinizin bakım sağlayıcısına söylemek iyi bir fikirdir. Ancak bazı bebeklerin becerileri öğrenmek ve kilometre taşlarına ulaşmak için biraz daha zamana ihtiyacı olduğunu unutmayın.
5 aylık bebek kilosu, boyu ve baş çevresi
5 aylık bebek kaç kilo olmalı? Her bebek farklıdır, ancak genel olarak erkek ve kız bebekler için aşağıdaki kilo ve boylara bakabilirsiniz:
5 aylık kız bebeklerin bu dönemdeki boyu 57 -70 santimetre arasında, ağırlığı ise 5000-8700 gram aralığındadır. Baş çevresinin ortalama 42 santimetre olması beklenir. 5 aylık erkek bebeklerin boyunun 58-70 santimetre arasında, ağırlığının ise 5100-9000 gram aralığında ve baş çevresinin de 42 santimetre olması normal bir durumdur. Ancak her bebeğin gelişiminin farklı olabileceği unutulmamalıdır.
Bu rakamların hepsinin ortalama olduğunu ve bebeğinizin kilosu veya ölçüsünün az ya da çok olması tamamen normal olduğunu unutmayın. Bebeğinizin bakım sağlayıcısı, her kontrolde ölçümlerini bireysel bir büyüme çizelgesine çizerek bebeğinizin doğru büyümesini sağlayacaktır.
5 aylık beslenme
5 aylık bebek ne kadar yer? Bebeğiniz ister emzirsin ister biberon alsın, 5 aylık bebeğiniz her 24 saatte 24 ila 32 ons arasında formül veya anne sütü alacaktır.
Formülle beslenen bebekler her beslenmede yaklaşık 6 ons içecek ve günde beş ila altı şişe isteyeceklerdir. (Bu, biberondan anne sütü içen bebekler için de geçerlidir.) Bu, geceleri daha uzun sürelerle her 3 ila 4 saatte bir biberona kadar işe yarayacaktır.
Anne sütü ile beslenen 5 aylık bebekler genellikle günde beş veya altı kez emzirirler. Ancak bebekler her zaman tahmin edilebilir değildir – sizinki daha sık emzirmek isteyebilir ve biraz daha kısa ve biraz daha uzun beslenme seansları olabilir.
5 aylık bebeğinizin ne sıklıkla emzirmesi gerektiğine dair kesin ve hızlı bir kural yoktur. (Ve bazı emzirilen bebekler, sadece fiziksel beslenme için değil, öncelikle rahatlık için emzirmek isteyebilirler.) Ne zaman besleneceğine karar vermek için bebeğinizin açlık ipuçlarını izlemeye devam edin.
Bebeğinizi beslemek için uyandırmalı mısınız? Genellikle uyuyan bebeklerin uyumasına izin vermek iyidir – özellikle geceleri olabilecek uzun parçalarda. 5 aylıkken, bebeğinizin bakıcısı size aksini söylemedikçe, genellikle bebeğinizi emzirmek için uyandırmanız gerekmez.
Bebeğinizin katı yiyecekler yemeye ne zaman başlayabileceğini merak ediyor musunuz? Bebekler, hazır olma belirtileri gösterdikleri sürece, genellikle 4 ila 6 aylıkken katı gıdalara başlamaya hazırdır.
Katı gıdalar için hazır olma belirtileri şunları içerir:
- mama sandalyesi veya bebek besleme koltuğunda dik oturabilmek
- iyi kafa kontrolüne sahip olmak
- yiyecekleri ağzının arkasına taşıyabilmek ve yutabilmek (diliyle geri itmek yerine)
- yemek sunulduğunda ağzını açmak
Not: Yalnızca emziriyorsanız, Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), katı gıdaları yaklaşık 6 aylık olana kadar beklemenizi önerir, çünkü yalnızca emzirme bebeğiniz için çok faydalıdır.
Bebeğiniz katı yiyeceklere başladıktan sonra, anne sütü ve mama, bebeğinizin kalori ve beslenmesinin çoğunu 1 yaşına gelene kadar sağlamaya devam edecektir. AAP, bebeğinizi en az 12 aylık olana kadar ve siz ve bebeğiniz istiyorsanız daha uzun süre emzirmenizi önerir.
5 aylık uyku
Teknik olarak bebeğiniz 5 aylıkken yeni doğan aylara göre daha fazla uyumuyor. Ancak uyku daha uzun, daha tahmin edilebilir esnemelerde gerçekleştiğinden, kendinizi daha dinlenmiş hissediyor olabilirsiniz.
Ama 5 aylık bir bebek ne kadar uyumalı? Cevap biraz değişiyor – bazı kaynaklar, 5 aylık bebeğinizin her 24 saatte bir 12 ila 15 saat (gece uykusu ve şekerlemeler dahil) arasında bir uykuya ihtiyacı olduğunu söylüyor. Diğer kaynaklar bu sayıyı günde 12 ila 16 saat veya günde 14 ila 15 saat (geceleri yaklaşık 10 saat ve gündüz uykuları olarak 4 saat) olarak belirtir.
Bebeğiniz şimdiye kadar gece boyunca uyuyor olabilir – bu bir bebek için aralıksız 6 ila 8 saat anlamına gelir. Gece uyanmaları hala yaygındır, ancak umarım bir beslendikten sonra bebeğiniz 3 ila 4 saat daha uykuya dalar (size neredeyse normal bir uyku gecesi verir).
5 aylıkken bebeğiniz hala günde üç kez kestiriyor (sabah, öğleden sonra ve akşam) veya iki kez kestiriyor olabilir (sabah ve öğleden sonra). Şekerlemeler tipik olarak her biri bir veya iki saat olacaktır.
Bebeğinizin uykusu öngörülebilir bir düzene girmiyorsa, diğer ebeveynlerin neler yaptığına dair bir fikir edinmek için 5 aylık bu programlara ve bebekler için bu uzman uyku stratejilerine göz atın.
5 aylık bebeğiniz artık yuvarlanıp hareket edebildiğinden, bebeğinizin güvenli bir şekilde uyuduğundan emin olmak çok önemlidir:
- Bebeğinizin düşmemesi için yatağı bebeğinizin beşiğinde aşağı indirmeniz gerekebilir.
- Bebeğiniz 4 ila 6 aylık olduğunda veya elleri ve dizleri üzerinde yukarı itmeye başladığında bir beşik güvenli değildir.
- Bebeğiniz yuvarlandığında kundaklamalar güvenli değildir.
- Beşik tamponları, yorganlar, gevşek battaniyeler, peluş hayvanlar ve yastıklar bebeğinizin uyuması için güvenli değildir.
- Bebeğinizin en az ilk altı ay boyunca ve ideal olarak ilk yıl boyunca geceleri sizin yatağınızda değil, odasında uyuması önerilir.
5 aylık bebeğiniz, size hitap ediyorsa, uyku eğitimi için en uygun yerdedir. Uyku eğitimi için birçok farklı yaklaşım vardır – bu sadece bebeğinizin ağlamasına izin vermek anlamına gelmez. “Gözyaşı yok” yöntemleri, “solma” yöntemleri ve diğer teknikler vardır.
Uyku eğitimi herkes için değildir, ancak uykunun aslında hem ebeveynlerin hem de bebeklerin öğrenebileceği bir beceri olduğunu anlamak ufuk açıcı olabilir. Bebeğinize daha iyi uyumasını öğretebilirsiniz ve karşılığında siz de daha fazla uyuyacaksınız – ve bu çok güzel bir şey.
Bebeğinizin sağlığı
5 aylıkken sağlıklı bebek ziyareti olmaz, ancak bu, bu ay bebeğinizin sağlığında pek bir şey olmadığı anlamına gelmez. Herhangi bir endişeniz varsa, bebeğinizin doktorunu arayın. Bir sonraki sağlıklı bebek ziyaretiniz, bebeğinizin 6 aylık kontrolü olacaktır.
Bu aynı zamanda bebeğinizin kaçırmış olabileceği aşıları yakalamak için de iyi bir zamandır. Bebeğinizin doktorunu gerektirmeyen bir aşı ziyareti planlayabilirsiniz, böylece çok daha hızlı girip çıkacaksınız.
İşte bu ay ortaya çıkabilecek bazı sağlık sorunları:
- Bebek bezi isiliği. Bebek bezi döküntüsü yaygındır, ancak bebeğinizde bir türlü geçmeyen pişik varsa, bebeğinizin doktorunu arayın. Bebekler, normal pişik kremlerine yanıt vermeyen maya döküntüleri alabilirler. Tedavi etmek için topikal bir mantar önleyici kreme ihtiyacınız olabilir.
- Diş çıkarma. Büyük olasılıkla, bebeğinizin diş çıkarmaya başlamasına bir veya iki ayınız var. Çoğu bebek ilk dişlerini 6 ila 10 aylık olduklarında çıkarır. Ancak bazı bebekler erken diş çıkarır. Bebeğinizde şişmiş, kırmızı diş etleri, aşırı salya akması ve olağandışı huzursuzluk fark ederseniz, bunun nedeni diş çıkarma olabilir.
- Tükürmek. 5 aylıkken, birçok bebek tükürme eğilimini aşmaya başlayacak. (Bebeklerin ilk aylarda tükürmeleri daha yaygındır çünkü sindirim sistemleri hala gelişmektedir ve düz bir şekilde yatmaktadırlar.) Bu nedenle, bebeğiniz bu yaşta sürekli tükürüyorsa, kilo almıyor gibi görünüyorsa veya sadece tükürmeye başladıysanız, bebeğinizin doktorunu arayın.