Bebek uyku ve dinlenme tablosu
  1. Anasayfa
  2. Bebek Uyku Rehberleri

Bebek uyku ve dinlenme tablosu

0

Uyku, bebeklerin büyümeleri ve gelişmeleri için ihtiyaç duydukları dinlenmeyi almalarına yardımcı olur. Ayrıca, bebeğinizin uyku-uyanıklık döngüsünü oluşturmaya yardımcı olur ve size dinlenmek ve işleri halletmek için zaman tanır. Bebeğinizin uyku programı, büyüdükçe, günde birden fazla uyku iki dinlenme ve sonunda bire inecek şekilde değişecektir. Bebeğiniz uyuyamıyorsa, belirli bir şekerleme programına bağlı kalmayı, çok yorulmadan önce onu yere koymayı ve uykuya dalmasına yardımcı olacak bir şekerleme ritüeli oluşturmayı deneyin.

Bir bebekle hayatınızın ne kadarının uykularının etrafında döndüğüne şaşırabilirsiniz. Bu dinlenme saatleri bebeğinize çok ihtiyaç duyduğu dinlenme süresini sağlar – uyku, bir çocuğun büyümesi ve gelişmesi için çok önemlidir. Uyku, ayrıca bebeğinizin aşırı yorulmasını önlemeye yardımcı olur, bu da geceleri uykuya dalmasını zorlaştırabilir. Ayrıca, uyku zamanı size dinlenme ve şarj olma ve ayrıca evde birkaç iş yapma şansı verir.

Bebeğinizin gündüzleri iyi bir uyku çekmesine yardımcı olmak, genellikle herkes için huzurlu günlerin ve huzurlu gecelerin anahtarıdır. Ancak kestirmek her bebeğe kolay gelmez. Bazı bebeklerin bir rutine alışması zaman alabilir ve sizin açınızdan biraz çalışma gerektirebilir.

img sleep Promo top v2

Bebeklerin kaç saat uykuya ihtiyacı vardır?

Yaşlarına, doğal uyku alışkanlıklarına ve diğer faktörlere bağlıdır. Genel olarak, yenidoğanlar beslemeler arasında sürekli uyurlar. 4 aya kadar , günde iki ila üç kez kestirerek daha tutarlı bir ritme kavuşacaklar.

Çoğu yenidoğan , gündüz ve gece boyunca bir seferde 30 dakika ila üç saat arasında uyur. Bu aşamada herhangi bir uyku düzeni beklemeyin. Sadece bebeğinizin ihtiyaç duyduğu kadar uyumasına izin verin.

Bebeğiniz 6 ila 8 haftalık olduğunda, muhtemelen uykuyu pekiştirmeye başlayacaktır, bu da bir seferde daha az sıklıkta ve daha uzun süre uyumak anlamına gelir. Muhtemelen günde iki ila dört ya da belki daha fazla kestirmeye ihtiyaçları olacaktır.

3 ila 4 aylıkken, birçok bebek daha öngörülebilir bir gündüz uyku düzenini izlemeye başlar. Bu, bir uyku programı geliştirmeye başlamak için iyi bir zamandır (aşağıdaki ipuçlarımıza bakın).

Bebeğinize her gün aynı saatlerde kestirme şansı vermek için elinizden gelenin en iyisini yapın. Ancak mizaçlarının ve doğal ritimlerinin nasıl ve ne zaman kestireceklerini belirlemeye yardımcı olacağını unutmayın. Bazı bebekler her gün uzun süre kestirirler ve bir düzene kolayca yerleşirler. Diğerleri, daha kısa şekerlemeler yaparak veya daha az düzenli zamanlarda uyuklayarak gayet iyi.

Bebekler ne zaman tek uykuya geçer?

10 ila 18 ay arasında bir noktada, çoğu bebek sabah şekerlemelerini bırakır ancak öğleden sonraları ertelemeye devam eder. Her yürümeye başlayan çocuk için zamanlama ve süreç farklıdır.

Çocuğunuzun sadece bir kez kestirmeye hazır olduğunun en bariz işareti, sabah kestirmek zorunda kaldığında telaşlanmasıdır. Ya da uykuya dalmak için çok yavaş ve uyanmak için hızlı olabilirler. Sabah şekerlemelerini bir seferde beş ila 10 dakika arasında kademeli olarak kısaltarak iki şekerlemeden bir uykuya geçişlerine yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuz kreşe gidiyorsa , çocuk odasına geçtiğinde sabah şekerlemesinden vazgeçmesi gerekebilir.

Çocuklar ne zaman uyuklamayı tamamen bırakır? Yine, zamanlama her çocuk için farklıdır. Genel olarak, çocuklar 3 yaş civarında kestirmeyi kısaltma veya kestirmeyi bırakma eğilimindedir, ancak bazıları 5 yaşına kadar kestirmeyi bırakmaz.

Bebeğinizin kaç tane kestirmeye ihtiyacı olduğunu ve rahatlatıcı bir uyku ritüelinin nasıl oluşturulacağını öğrenin.

Bebek uyku programları

Her bebek farklı olmasına rağmen, çoğu belirli yaşlara ulaştıkça tahmin edilebilir uyku düzenine girme eğilimindedir. Bebek uykusunda yaşa göre genel bir bakış – bebeklerin gelişimlerinin her aşamasında gündüzleri kaç saat uykuya ihtiyacı vardır ve ne kadar sürer:

YaşToplam Gündüz Uyku SaatiToplam Gece Uyku SaatleriGünlük Uyku SayısıHer uykunun Uzunluğu
3 aya kadar yenidoğan5 ila 88 ila 10Beslemeler arasında gündüz ve gece boyunca çoklu30 dakika ila 3 saat
3 ila 6 ay4 ila 59’dan 10’a2 ila 3 (biri sabah, biri öğleden sonra erken ve diğeri öğleden sonra)30 dakika ila 2 saat
6 ila 12 ay3 ila 410-112 ila 3 (biri sabah, biri öğleden sonra erken ve diğeri öğleden sonra)20 dakika ila 2 saat
9 ila 12 ay3111 ila 2 (biri sabah, biri öğleden sonra)20 dakika ila 2 saat
1 ila 3 yıl2 ila 3111 (öğleden sonra)1 ila 2 saat

 

Bunlar tipik kalıplardır, ancak tüm bebekler bunları takip etmez. Her bebeğin kendine özgü uyku alışkanlıkları vardır.

Şekerlemeler için uyku eğitimi

Uyku eğitimi , ebeveynlerin bebeklerinin kendi başlarına nasıl uykuya dalacağını öğrenmelerine yardımcı olmak için kullandıkları çeşitli teknikleri içerir. Bu yöntemler, uykuların yanı sıra gece uykusu için de çalışır.

“Ağla ” ve Ferber gibi bazı yöntemler, yanıt vermeden önce bebeğinizin bir süre ağlamasına izin vermeyi içerir Bebeğinizin ağlamasını görmezden gelmek zor olabilir, ancak daha yumuşak bir uyku ve uyku zamanı rutini şeklinde işe yarayabilir. Ayrıca hafif uyku eğitimi ve soldurma yöntemi gibi “ağlamayan” yöntemleri de deneyebilirsiniz .

Bebeğiniz gece uyumak için kendini nasıl sakinleştireceğini öğrendiğinde , aynı becerileri şekerleme sırasında kendi kendine uykuya dalmak için de kullanacaktır. Onları tutarlı bir şekerleme programına koymak, süreçte yardımcı olabilir ve hem bebeğinizin hem de sizin geceleri iyi uyumanızı sağlayabilir.

Bebeğinizin iyi uyumasına nasıl yardımcı olunur

işaretleri oku

Bebeğinizin uyku sinyallerine dikkat edin. Sabah ortasında mı yoksa öğle yemeğinden hemen sonra mı gözlerini ovmaya ve telaşlanmaya başlıyorlar? Öğleden sonra erken saatlerde arabada sık sık uykuya dalarlar mı? Daha uzun veya daha kısa süre uyuduklarında uyanıklıklarında ve genel ruh hallerinde bir fark görüyor musunuz?

Bir veya iki hafta boyunca bebeğinizin uyku sinyallerinin ve şekerlemelerinin kaydını tutmak isteyebilirsiniz. Bu, bebeğinizin kalıplarını görmenize yardımcı olacak, böylece şekerlemeleri tahmin edebilirsiniz.

Örneğin, bebeğiniz her sabah saat 10’a kadar huysuzlaşırsa ve uyumaya hazırsa, fazla yorulmadan onu rahat bırakabilirsiniz. Uyku sinyallerinin görünmesini beklemeden 15 ila 20 dakika önce başlayın – onları besleyin, değiştirin ve sessizce sallayın, ışıkları kapatın ve sesinizi alçak tutun. Bu şekilde, o yorgunluk hissi onları ele geçirdiğinde çoktan uykuya dalarlar.

Bir programa bağlı kalın

Tutarlılık hedeftir: Bebeğinizin şekerlemelerini her gün aşağı yukarı aynı saate ayarlamaya çalışın. Bebeğinizi rutin olarak bir gün saat 3’te ve ertesi gün öğle yemeğinden hemen sonra öğleden sonra kestirirseniz, çocuğunuz düzenli bir uyku düzeni geliştirmede daha fazla sorun yaşayacaktır.

Bebeğinizin şekerleme programıyla çelişen aktivitelerden kaçınmaya çalışın. Örneğin, bebek yoga dersiniz şekerleme sırasında oluyorsa, küçük çocuğunuzun daha uyanık olma eğiliminde olduğu bir zamanda bir tane sunulup sunulmadığına bakın. Bebeğinizin şekerleme programıyla her şeyin yolunda gitmesini sağlamak her zaman mümkün değildir, ancak elinizden geleni yapın.

 

Bebeğiniz hafta boyunca kreşe gidiyorsa ve oradayken düzenli bir şekerleme programı varsa, hafta sonları sizinle evdeyken benzer bir program izleyin.

Kesintiler üzerinde stres yapmayın

Bunu, özellikle başka çocuklarınız varsa, tüm evinizin bebeğinizin şekerleme programı etrafında dönmesi için ayarlayamazsınız. Yaşam olayları programınızı kesintiye uğratır ve zaman zaman şekerlemeler atlanır veya ertelenirse, bu bir felaket değildir. Güvenebileceğiniz düzenli bir yapıya sahipseniz, zaman değişiklikleri de dahil olmak üzere kaçınılmaz aksaklıklardan sonra tekrar yola çıkmanız daha kolay olacaktır .

Bebeğiniz için en iyi şekerleme programını bulmak biraz deneme yanılma gerektirecek ve çocuğunuz büyüdükçe ve yeni gelişimsel dönüm noktalarına ulaştıkça değişecektir . Bebeğinizin uyku ihtiyaçlarını ve alışkanlıklarını düzenli olarak değerlendirmeniz ve programı buna göre değiştirmeniz gerekecektir.

Bir uyku zamanı ritüeli başlatın

Uyku vakti ritüeli iyi bir fikirdir, aynı nedenle geceleri tavsiye edilir: Bebeğinizin sakinleşmesine yardımcı olur ve uyku saatinin yaklaştığını haber verir, böylece bebeğiniz dinlenmeye hazır olur.

Uyku vakti ritüeliniz, uyku vakti ritüelinden daha kısa ve daha az ayrıntılı olabilir : örneğin bir hikaye, bir şarkı ve bir kucaklaşma. Yeni doğanlar genellikle kundaklanarak rahatlarlar . Bebeğinize yatıştırıcı buluyorsa emmesi için bir emzik verin. Sizin için çalışan ve ikinizin de zevk aldığı bir rutin geliştirdikten sonra, ona mümkün olduğunca sıkı sıkıya bağlı kalın.

Bebeğiniz Uyuyamıyorsa Ne Yapmalısınız?

Ne kadar rutin kurarsanız oluşturun, bir gün (ve muhtemelen birkaç gün) gelecek ve hangi nedenle olursa olsun bebeğiniz uyuyamayacak. Bu sinir bozucu bir deneyim olabilir, özellikle de kendinize gerçekten o birkaç değerli saate güveniyorsanız.

Bebeğinizi beklenen şekerleme saatlerinde uyumaya teşvik etmek için yapabileceğiniz birkaç şey:

  • Bebeğinizin şekerlemesinden önceki oyun süresini sessiz ve sade tutun. Çocuğunuzun yerleşip uyumasını zorlaştırabilecek yüksek seslerden ve uyarıcı oyunlardan kaçının.
  • Yenidoğanlar hareket halindeyken uyumaya meyillidirler – en iyi onları bir taşıyıcıya taktığınızda veya araba koltuğunda araba sürerken uyurlar. Ancak bebeğiniz büyüdükçe, kestirmek için başka bir yere koymak yerine beşiğine ya da beşiğine yatırmaya çalışın. Bebeğinizin yatağını uyumakla ilişkilendirmesini istiyorsunuz. Ayrıca, bebeklerin güvenli bir yerde uyuması önemlidir. Bu nedenle, bebeğiniz araba koltuğunda, salıncakta, fedai veya başka bir yerde uyuya kalırsa, ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riskini azaltmak için onu beşiğine veya beşiğine taşıdığınızdan emin olun.
  • Mümkünse her gün aynı saatte şekerleme yapın. Çocuğunuza uyku zamanının geldiğini göstermek için tıpkı yatmadan önce yaptığınız gibi bir şekerleme ritüeli yapın. Onlara bir ninni söyleyebilir veya birlikte bir hikaye okuyabilirsiniz.
  • Seyahate çıkıyorsanız, kitaplarınızı, kullanıyorsanız beyaz gürültü makinesini ve yatma vakti ritüelinin parçası olan diğer her şeyi yanınıza aldığınızdan emin olun. Bu, nerede olursanız olun bebeğinizin uyku rutinini korumanıza yardımcı olacaktır.
  • Uyku rutininize başlamadan önce çocuğunuzun aşırı yorulmasını beklememeye çalışın. Bunu yaparsanız, çocuğunuz iyi uyuyamayacak – hatta hiç uyuyamayacak kadar yorgun olabilir.
  • Çocuğunuz çok şeker biri değilse, kendinizi veya ebeveynlik becerilerinizi suçlamayın. Yapabileceğiniz tek şey, çocuğunuzu hazırlayarak ve tutarlı bir programa koyarak uyuma fırsatı sunmaktır.
  • Bebeğiniz, her seferinde bir saatten daha az sürekli uyuklayan doğal bir kedi avcısı olabilir. Uyanma saatlerinde çok yorgun veya telaşlı görünmediği sürece, bebeğiniz ihtiyaç duyduğu uykuyu alıyor.
  • Dirençli şekerlemeler, uyku gerilemesinin bir işareti olabilir . Bebeklerin uyku ve şekerleme rutinine alışması, sadece gerilemesi ve kötü uykuya geri dönmesi normaldir. Bu gerilemeler sırasında, gece uykusu ile birlikte uykular da çekilebilir. Neyse ki, çoğu bebek bir veya iki hafta sonra önceki rutinlerine geri döner. Sizinkinde değilse, tekrar daha iyi uyuyanlar olmalarına yardımcı olmak için uyku eğitimine geri dönün (ve iki hafta sonra hala iyi uyuyamıyorlarsa doktorlarıyla konuşun).
  • Kötü uykunun, araştırmaya değer başka olası nedenleri vardır. Aşırı yorgun olan bebekler uykuya dalmakta daha fazla güçlük çekerler. Küçük çocuğunuz da aç, diş çıkarıyor veya hasta olabilir. Tüm olası nedenleri araştırın ve bebeğinizin şekerleme programı düzelmezse çocuk doktorunuzdan tavsiye isteyin.

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir