Bebeklerin Karnı Neden Guruldar?
  1. Anasayfa
  2. Ebeveyn Akademi

Bebeklerin Karnı Neden Guruldar?

Bebeklerin karnı neden guruldar, bebeklerin karın guruldaması nasıl geçer, bebeklerde gaz sancısı belirtileri, bebeklerde gaz çıkarma.

0

Bebeklerin karnı neden guruldar, bebeklerde bazı durumların gözükmesi anne ve babanın araştırmasını sağlar. Örnek olarak bebeklerde ağız köpürmesi olması, kusmuk atması gibi durumlar meydana gelebilir. Bu durumlardan biri de karın guruldamasıdır. Karın guruldaması olduğunda anormal durum mu diye araştırma sağlanabilir. Bebeklerde karın guruldaması birçok nedene bağlıdır.

 Sindirim sistemiyle alakalı bu durum birkaç gün içerisinde değişikliğe uğrayabilir. Bebek anne sütü ve mama alırken beslendiğinde midesinde gaz ve basınç oluşma durumu olabilmektedir. Gaz ve basınç midede gerçekleştiğinde karın guruldaması meydana gelir. 

Bebekler için karın guruldaması normal durum olarak tekrarlayabilir. Ancak midede gaz daha yüksek hale gelirse bebekte sancı yapmaktadır. Bu tür durumlarda doktor muayenesiyle çözüm yolu sağlanmaktadır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Çocuklarda Ateş Nasıl Düşer?

Bebeklerde Karın Guruldaması Nedenleri 

Bebeklerin karın guruldaması nedenleri birçok nedene dayalı olabilir. Bu nedenler;

Yanlış Emzirme: Karın gurultularından en büyük nedenleri arasında yer almaktadır. Bebek emzirme sağlarken pozisyon olarak yanlış tutulursa gaz yapmaktadır. Bebek memeyi tam kavramadığı için süt yerine bebek hava tutmasına neden olur. Bebeğin yuttuğu hava bağırsaklarda hava boşluğu yapmasına neden olur. Hava boşluğu ilerleyen zamanlarda gaz oluşmasına neden olarak karın gurultusu olarak dönüşüm yapar. Karın gurultusu sıklıkla oluyorsa emzirme pozisyon değiştirilmesi gerekir.

Süt Alerjisi: Bebeklerde doğuştan itibaren süt ve süt ürünlerine karşı alerjisi oluşabilmektedir. Süt alerjisi olmasıyla bebekte gaz oluşumuna neden olur. Kendini göstermesi ishal yüzünden de olur. Bu yüzden ek olarak gıda veriliyorsa kullanılmaması karın gurultusunu giderecektir.

Kolik: Bebeklerde kolik olma durumu sıklıkla karşılan durumlardan biridir. Kolik olan bebeklerde gaz sancıları, huzursuzluk, ağlama krizleri oluşmaktadır. Koliklik bebeklerde ilk 3 aylık dönem oluşarak ilerleyen zamanlarda geçebilmektedir.

Bebek Reflüsü: Yeni doğan bebeklerde meydana gelen bu durum mide yapısı gelişmeyen bebeklerde gözükmektedir. Bu dönemde tüketilen besinler mideden yukarı çıkara ağza gelebilmektedir. Normal kusma olarak gözükse de bu durum bebek reflüsünden kaynaklanmaktadır. Karın guruldaması bu yüzden meydana gelebilmektedir.

İshal: Çeşitli nedenlerle bebekler ishal geçirebilir. Genellikle ishal olma durumları diş çıkarmada veya aşırı lifli gıdalardan dolayı ishal geçirmektedir. İshal durumu bağırsakları çokça çalıştırdığından dolayı bebeklerde karın guruldamasına neden olabilmektedir.

Açlık: Bebeklerde acıkma durumu olduğunda karın guruldaması gözükür. Emzirme sağlayarak karın guruldamasının açlık nedeniyle olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Bebeklerde Karın Guruldaması Nasıl Geçer?

Bebeklerde karın guruldaması doktor muayenesiyle çözülmektedir. Doktorun vermiş olduğu gaz damlasıyla sorun çözülmektedir. Gaz damlaların kullanım önerisi olarak 6 saatte bir 4 damla vererek bebeğin karnına ılık havlu konulmasıyla ilerleyen aşamalarda sorun gitmektedir. Ayrıca karın bölgesine hafif masajlar sağlamak bölgeyi rahatlatacaktır. Yapılan işlemler sonrasında bebeğin dışkısında değişiklik olup olmadığı gözlemlenmesi gerekmektedir. Doktor kontrolüyle yapılması süreci daha kolay atlatılmasını sağlar.

Bebeklerde Gaz Sancısı Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde gaz sancısı belirtileri olarak birçok nedene bağlı ortaya çıkabilir. Huysuz olmaları bir belirti olurken uykusuzken, altına kaçırma yaparken ve açken bu durum meydana gelir. Ancak gaz sancısı belirtileri oldukça bu durumdan farklıdır. Bebeklerde gaz sancısı belirtileri olarak;

  • Hıçkırık tutması
  • Sıklıkla geğirmesi
  • Tükürme istekleri
  • Karın bölgesine şişlik ve sertlik olması
  • Sürekli huzursuzluk halleri
  • Ağlama etkisi gibi durumlar gaz sancısı belirtileri olarak yer alır. 

Gaz sancısı olduğu durumlarda bebeğin beslenme düzenine ve emzirmesine dikkat ederek düzene koymanız gerekmektedir. Eğer bu durum geçmiyorsa doktor kontrolünde muayene edilerek tespit sağlanması gerekir. Gaz sancısı durumları ilk aylarda fazlalıkla görülmesiyle birlikte ilerleyen aşamalarda bu durum azaltmaktadır.

Bebeklerde Gaz Çıkarma

Bebeklerde gaz çıkarma işlemlerinde birçok teknik bulunmaktadır. En etkili yöntem ise koltukta dik oturarak bebeği göğsünüze doğru tutun. Bebeği elinizin desteğiyle aldıktan sonra çenesi omzunuza yaslı bir şekilde durmalıdır. Diğer elinizle bebeğin sırtını hafifçe sıvazlamanız gerekmektedir. Bebekte rahatlama etkisi sağlayarak durumu gerçekleştirmeye devam edin. Ayrıca bu işlem sırasında hafifçe sallamakta yardımcı olur.

Bebek gazı çıkarmada diğer yöntem olarak bebeği oturur pozisyona alarak dizinizin üstüne alın. Bebeğin çenesini avucunuza alarak diğer elinizle bebeğin göğsünü ve başını destekleyen pozisyon alın. Elinizin ayasını bebeğin göğsüne dayayarak çenesini kavradığına dikkat edin. Bebeğin sırtını bu pozisyon sıvazlayarak rahat etmesini sağlayın. Bu şekilde gaz çıkarma işlemi sağlayabilirsiniz.

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir