1. Anasayfa
  2. Ebeveyn Akademi

Tüp Bebek Nasıl Yapılır, Maliyeti Nedir?

Tüp bebek nasıl yapılır, tüp bebek başarı oranı, tüp bebek kaç gün sürüyor, tüp bebek aşamaları, tüp bebek maliyeti nedir.


0

Tüp bebek, çiftlerin düzgün ilişkiye girmesi sonucunda gebe olmaması durumunda yapılan tedavi yöntemidir. Tüp bebekte eşlerin birinde yada ikisinde sorun olmasından dolayı bu tedavi yöntemine başvurmaktadır. Tüp bebek aşamalı bir şekilde gidilerek sonuca ulaşmaktadır. Normal yollarla olmayan bebeği olmayan kişilere bu tedavi yönteminde çözüm aramaktadır.

Tüp Bebek Aşamaları

Tüp bebek tedavisi doktor önerilerine göre hareket edilir. Eşler için gerekli aşamalar anlatılarak süreç başlatılır. Kadın üreme sistemi kontrol etmek amaçlı olarak incelemelerde bulunulur. Yumurtalık kapasitesi belirlenerek işlemler sağlanır. Birçok sayıda bu aşamada test yapılabilir.  Erkek içinde sperm analizi sağlanarak gerekli görülmesi halinde üroloji kısmından da yardım alınabilir. Bu süreç tamamlandıktan sonra tüp bebek aşamalarına geçilir.

Yumurtaların Uyarılması: Anne adayının yumurtalıkları olgunlaşma sürecine girmesi için hormon tedavisi sağlanır. Kişiye bazı işlemler sağlanarak yumurtalıkların kalitesi artırılır. Bu işlem sonrasında 8 ve 10 gün içerisinde istenilen kıvama gelindiğinde çatlatma iğnesi yapılmaktadır.

Yumurtaların Toplanması: Çatlatma iğnesi sonrasında 34 ve 36 saat arasında yumurta toplama işlemi sağlanır. Bu işlem yaklaşık olarak 13-30 dakika arasında sürer. Kişiye anestezi yapıldığı için herhangi bir acı hissetmeden yapılır.

Spermlerin Alınması: Baba adayının sperm odasına yönlendirilerek mastürbasyon yoluyla sperm örneği alınmaktadır. Sperm örneğiyle birlikte laboratuvara verilmektedir. Meni içeriğinde eğer sperm yoksa yumurtalıklardan cerrahi işlem sonrasında sperm elde edilmektedir.

Döllenme: Klasik tüp bebek yöntemi gerçekleştirilerek yumurta ve sperm hücreleri laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenme işlemi sağlanır. Sperm yumurta enjekte edilmesi sonrasında yumurta döllenmesiyle birlikte embriyo oluşması sağlanır.

Embriyo Transferi Gerçekleştirilmesi: Tüp bebek tedavisinde son aşamaya geçilir. Embriyo oluşmasıyla birlikte anne rahmine yerleştirme sağlanır. Anesteziye gerek kalmadan işlemler sağlanır. Transfer işlemi kateter yardımıyla rahim içine bırakılarak tedavi süreci tamamlanır.

Tüp bebek nasıl yapılır, tüp bebek başarı oranı, tüp bebek kaç gün sürüyor, tüp bebek aşamaları, tüp bebek maliyeti nedir
Tüp bebek nasıl yapılır, tüp bebek başarı oranı, tüp bebek kaç gün sürüyor, tüp bebek aşamaları, tüp bebek maliyeti nedir

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Gün Sürmektedir?

Tüp bebek tedavisi yaklaşık olarak 15-18 gün arasında sürmektedir. Tedavi işlemi sonrasında anne adayının 10-12 gün sonra kan testi yapılarak gebe olup olmadığı tespiti sağlanmaktadır.

Tüp Bebek Başarı Oranı Kaçtır?

Tüp bebek tedavisinde en önemli süreç anne adayının yaşı ve yumurtalık kapasitesidir. Anne adayının genç olması başarı şansını artırmaktadır. Baba adayının yaşı genç önemli olsa dahi süreç daha çok anne adayına yöneliktir.

Başarı oranları olarak 20-30 arasında olan bireyler için tüp bebek başarı oranı %70 seviyesinde yer alır. 30-35 yaş aralığında olan çiftler için başarı şansı %50 olurken, 35-37 yaş aralığında olanlar %45 başarı şansı oluşur. 38-40 yaş aralığında %30 olmasıyla 40-42 yaş arasında olan çiftler başarı oranı %20 seviyesinde yer alır.  Daha ileri aşamada olan süreçte ihtimal daha düşük yer almaktadır.

Tüp Bebek Tedavisinde Hangi İlaçlar Kullanılmaktadır?

Tüp bebek tedavisinde anne adayının yumurtalarının olgunlaşması adına hormon ilaçları kullanılmaya başlanmaktadır. Embriyo transferinde anne rahmine yerleştirilmesi içinde östrojen ve progesteron hormonlarda sağlanmaktadır.

Tüp Bebek Maliyeti Ne Kadar?

Tüp bebek tedavisinde maliyetler hastaneden hastaneye değişiklik gösterebilir. Süreçte çiftin kaç defa deneme yapıldığına dair analizler sağlanarak miktarlar sağlanmaktadır. Hastanelerden tüp bebek tedavisi için teklifler alarak ortalama maliyeti çıkarabilirsiniz.

Tüp Bebek Tedavisinde Cinsiyet Ne Olur?

Yapılan araştırmalara göre tüp bebek tedavisinde %56.1 oranla birlikte erkek çocuk ihtimali bulunmaktadır. Kız çocuk olma ihtimali de %43,9 olarak yer almaktadır. Yapılan araştırmalar tüp bebek tedavisi kullanan çiftlerden alınarak veriler oluşturulmuştur.

Tüp Bebek Tedavisinde Yaş Sınırı Var mı?

Tüp bebek tedavisinde 45 yaşına kadar tüp bebek tedavisi uygulanmaktadır. Yaşın geç olmasıyla birlikte başarı oranları düşmektedir. En iyi verim 20’li yaşlarda alınmaktadır. Doktorla görüşme sağlayarak durum tespiti sağlayabilirsiniz. Buradaki durum anne adayı ne kadar genç olursa yumurta verimliliği o kadar iyi olur. İlerleyen yaşlarda yumurta sayısı az olduğundan tüp bebek tedavisinin başarılı olma ihtimali de azalmaktadır.

Tüp Bebek Kilo Aldırır mı?

Tüp bebek tedavisi gözükmesiyle birlikte yumurtalıklara müdahale edildiğinden dolayı herhangi bir kilo alımı gerçekleşmemektedir. Tedavi sürecinde tutup tutmadığı kısa zamanda gerçekleştiği için herhangi bir yan etkisi de bulunmamaktadır. Bireyler tüp bebek tedavisi tutmadığında belirli bir zaman sonrasında tekrar deneme yaparak yan etki olmadan tüp bebek tedavisi görebilirler.

İçeriklerimize mobil uygulamalarımız ile anında ulaşın!

android app

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir